Nej till vägskyltar för elbilsladdare – trots tusentals bensinmacksskyltar

Trots att det sitter tusentals skyltar för bensinmackar längs svenska vägar är Trafikverket mycket återhållsamma när det gäller att skylta för elbilsladdare. Att skylta för...

Annons
Annons
Nej till vägskyltar för elbilsladdare – trots tusentals bensinmacksskyltar
Trots att det sitter tusentals skyltar för bensinmackar längs svenska vägar är Trafikverket mycket återhållsamma när det gäller att skylta för elbilsladdare.

Att skylta för en laddstation för elbilar är inte alls lika enkelt som att skylta för en bensinmack. Det har Lasse Boström på Smedjebacken Energi märkt. Han fick avslag från Trafikverket när han ville sätta upp en skylt för en snabbladdare.

”Ja, vad tänker man. När man har sett att finns skyltar för bensinpumpar vid vår infart till Smedjebacken så blir det ju minst sagt knepigt!”, säger han till SVT Nyheter Dalarna.

Anledningen till Trafikverkets nej är att myndigheten har blivit mycket hårdare när det gäller vilka skyltar som får sättas upp. Iréne Lodell, som är skyltexpert på Trafikverket, säger att bilförarna ska kunna känna på sig vilken service som finns på orten med hjälp av ortens storlek, och laddstationer finns dessutom listade i olika mobilappar. Skyltarna för bensinmackar sattes upp för länge sedan med andra regler – och de kan inte bara tas bort.

Skyltar för laddstationer finns på ett 20-tal platser runt om i Sverige, jämfört med tusentals skyltar för bensinmackar.

”Vi gör bara det där det finns behov, men där man som trafikant kan förvänta sig att det finns en viss service där ska det inte behöva skyltas”, säger Iréne Lodell till SVT.

Den som vill sätta upp en skylt för en laddstation för elbilar måste ansöka om det hos Trafikverket. Den som ansöker om skylten får själv betala för tillverkning och uppsättning av skylten.

Skylten för laddstation lanserades 2011. Skylten sätts ofta upp tillsammans med en parkeringsskylt och det leder ofta till att bilägare parkerar sin bil med förbränningsmotor där – och blockerar för elbilsägarna, som inte kan ladda.

Att sätta upp fler skyltar för elbilsladdare skulle kunna få fler att få upp ögonen för hur många elbilsladdare det faktiskt finns längs svenska vägar – men Trafikverket tycker alltså annorlunda.

Uppdatering 23/4: Svenska Teslaklubben har polisanmält Trafikverket för diskriminering, och Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för Centerpartiet, ska kräva svar från infrastrukturministern.

”Vi känner oss djupt diskriminerade när vi inte kan få samma information som diesel- och bensinbilister om hur man hittar till en laddstation. Det är en ren djungel att försöka hitta vart det finns laddstationer”, säger Tibor Blomhäll, ordförande för Tesla Club Sweden, till TT.

Annons
Annons
Rulla till toppen