Intresset för bidraget är iskallt bland privatpersoner

Sedan 1 februari 2018 kan privatpersoner få upp till 10.000 kronor i bidrag för att sätta upp laddstolpar. Men intresset är lågt. Passa på att söka, rekommenderar Naturvårdsverket – snart kan det vara för sent.

Annons
Annons
Intresset för bidraget är iskallt bland privatpersoner
Passa på att söka bidrag för att sätta upp en egen laddstolpe.

Sedan 2015 kan bostadsrättsföreningar och samfälligheter som sätter upp laddstationer få bidrag på upp till 50 procent av investeringskostnaden. Naturvårdsverket har hittills fått cirka 450 ansökningar, varar 95 procent fick bifall 2017.

Sedan 1 februari 2018 kan även privatpersoner få bidrag för att sätta upp laddstolpar. Men gensvaret har varit mycket lågt.

Naturvårdsverket har fått in knappt 200 ansökningar om bidrag till laddstolpar, vilket kan jämföras med drygt 15.500 ansökningar om bidraget till elcyklar som lanserades samtidigt.

”Vi vet inte om det beror på okunskap hos elbilsägarna eller något annat, men vi har en dialog just nu om hur vi ska kunna sprida den här informationen bättre”, säger Tomas Hallqvist, chef på Naturvårdsverkets enhet för miljöbidrag till lokaltidningen Mitt i.

Naturvårdsverket har fått anslag på 90 miljoner kronor årligen 2018-2020, vilket räcker för att bevilja 9.000 ansökningar per år, om man räknar på det maximala beloppet på 10.000 kronor.

Tomas Hallqvist ger dock rådet att inte vänta för länge med att ansöka eftersom allianspartierna har signalerat att stödet kan upphöra om de vinner valet 2018.

För den som bor i samfällighet eller hyresrätt gäller andra förutsättningar. Nya EU-regler ska dock göra det lättare i samfällighet då den som bygger ett flerbostadshus med fler än 10 parkeringsplatser måste förbereda för dragning av el till en andel av p-platserna.

Annons
Annons
Rulla till toppen