Laddbidraget kommer tillbaka – men inte riktigt än

En "systemuppdatering" gör att ansökningarna inte kan tas emot.

Annons
Annons

Många som köper elbil väljer också att komplettera med en laddbox för att göra hemmaladdningen snabbare, säkrare och bekvämare. Då kom ”ladda hemma-stödet” som infördes förra året väl till pass.

Men det har funnits en hel del osäkerhet kring ladda hemma-stödet de senaste månaderna. Naturvårdsverket bekräftar nu för Recharge att stödet snart är tillbaka.

”Den vårändringsbudget den 18 juni innebär att det blir anslag till nya ansökningar i Klimatklivet och ladda hemma-stödet”, skriver Nanna Wikholm, projektledare för Klimatklivet på Naturvårdsverket, i ett mejlsvar till Recharge.

För att stödet ska kunna betalas ut behöver Naturvårdsverket ett så kallat regleringbrev. Beslutet om regleringsbrevet togs i förra veckan och därför borde Naturvårdsverket kunna öppna för ansökningar.

Samma regler som förra året

Men så enkelt är det inte. På grund av ”systemuppdateringar” dröjer det lite till innan Naturvårdsverket kan börja ta emot årets ansökningar.

”Vi kommunicerar på vår webbplats när det blir möjligt att lämna in sin ansökan”, skriver Nanna Wikholm.

Reglerna för ladda hemma-stödet blir desamma som förra året, och regeringen har budgeterat 750 miljoner till satsningen. Den som söker kan få ersättning för hälften av installationskostnaden för laddboxen, dock högst 10.000 kronor.

Stöd även för andra än privatpersoner

Ladda hemma-stödet kompletteras också med ett stöd för att bygga publika laddstolpar samt numera också stöd för den som vill installera laddmöjlighet i en bostadsrättsförening eller på en arbetsplats, så kallade ”icke-publika laddare”.

För publika laddare är nästa ansökningsomgång 15–28 augusti och därefter ska beskedet för den som söker komma senast vid årsskiftet. En andra omgång planeras i oktober. Det går inte att börja installationen förrän ansökan är godkänd.

När det gäller icke-publika laddare (alltså i exempelvis bostadsrättsföreningar och på arbetsplatser) kan du läsa mer om stödet på Naturvårdsverkets hemsida.

Annons
Annons
Rulla till toppen