TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen

Den omtalade storladdaren Kia EV6 har landat och vi väljer först den tvåhjulsdrivna instegsmodellen. Är detta klassens bästa elbil? Polestar svarar med att lyfta ur en motor och skapa en värdig motståndare. Test!

Annons
Annons
Bilarna i testet:

• Kia EV6 77,4 kWh RWD 228 hk – el, 228 hk, bakhjulsdrift, 569 900 SEK
• Polestar 2 Long Range Single Motor – el, 231 hk, framhjulsdrift, 539 000 SEK


Vi var många som höjde på ögonbrynen när tekniknivån på de kommande nya elbilarna från Kia (och Hyundai) blev kända. Har de verkligen en laddspänning på 800 volt, precis som miljonbilen från Porsche? Svaret är ja. Snart blev det ordentlig trafikökning på vår sajt så fort vi släppte minsta nyhet om kommande Kia EV6. ”Kia EV6 får 50 mils räckvidd”, ”Så mycket får Kia EV6 hänga på dragkroken”, ”Leasingpriserna klara”, och så vidare.

Mest spektakulärt var nog den uppgivna laddtiden från 10 till 80 procent: 18 minuter! En Volvo XC40 P8 behövde 19 minuter i test i vintras – till 50 procent … Inte undra på att Kia trycker på just detta faktum i reklamen som rullar just nu. Vem vill inte slippa ladda länge?

I Sverige har alla EV6 ett stort 77,4 kWh-batteri. Sedan kan du välja mellan bakhjulsdrift och 228 hästkrafter och fyrhjulsdrift och 325. Snart också fyrhjulsdrift och hela 585 hästkrafter! Men vi sansar oss och tar ut den tvåhjulsdrivna som kostar 569 900 kronor före bonus.

Polestar 2 är en annan eldriven mellanklassare som vi känner som fyrhjulsdriven med blixtrande acceleration och prislapp därefter. Nu breddas däremot programmet med två modeller. Standard range Single motor på 224 hästkrafter respektive Long range Single motor på 231.

Med det mindre batteriet börjar priset på klart attraktiva 489 000 kronor. Men för att rå på motståndet här behövs versionen med det stora 75 kWh-batteriet (också netto) för 539 000 kronor, fortfarande något lägre än för EV6. Sportiga linjer, tvåhjulsdrift, lika motorstarka, lika stora batterier – vilken är den bästa bilen? Bara ett komplett test kan svara på det!

KIA EV6 77,4 kWh RWD 228 hk

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Förmodligen klarar du dig rätt bra med toppfarten på 185 km/h? Om inte kommer GT som gör 260 km/h nästa år!

EV6 är Kias första modell ut på en elbilsdedikerad plattform som lystrar till namnet Electric-Global Modular Platform. Hyundai var dock strax före med sin Ionic 5. Då har man rätt att kräva både ett spektakulärt yttre och en massa ny teknik inunder, tänker du. Visst – och Kia levererar. 

Speciellt på temat laddning höjer koreanerna ribban rejält i klassen. Vi återkommer till det. Formgivningen sticker ut. Långt axelavstånd, korta överhäng. Märkliga, vågiga ytor på skärmkanterna och baktill. Randiga bakljus som övergår i en tunn svepande linje som samtidigt bildar en spoilerkant för bra luftsläpp. Bakre blinkers som man inte förstår vad det är förrän de lyser.

Kia EV6 må ha en lätt höjd markfrigång, men att den ser ut som en V60 CC kan man inte beskylla den för!

TEKNIKEN För att kunna skapa en riktigt hög effekt och därmed korta laddtider vid snabbladdare använder Kia ett högspänningssystem på hela 800 volt. Det känner vi igen från Porsche Taycan och Audi e-tron GT, men är unikt i både pris- och storleksklassen. Detsamma gäller då laddtiden för 10–80 procent på uppgivna 18 minuter! Riktigt så bra blev det dock inte i kylan, se sidorna 40–41.

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen

”När sedan kupén är ännu tystare än i Polestar blir det en liten, men tydlig, komfortvinst totalt sett.”

Den smarta laddkontrollenheten har möjliggjort en vehicle to load-funktion (V2L). Det betyder att EV6 från sitt ladduttag vid höger bakljus istället kan GE ström. Maximalt 3,6 kW kan överföras till exempelvis en portabel campingpryl – eller till en annan elbil som vi visar på sidan 41.

Som brukligt är ligger ett stort platt batteri lågt i golvet vilket betyder en låg tyngdpunkt och en jämn viktfördelning med 53 procent fram. I Sverige gäller alltid det stora batteriet på 77,4 kWh, och det innebär att testbilen får lovande 528 kilometer på WLTP-pappret.

ATT KÖRA Kia tror inte på att fimpa startknappen och den sitter föredömligt placerad både för att se och trycka på där på mittkonsolen. Sedan vrider man ”pucken” vi känner igen från e-Niro till D för att åka iväg. Att detta är mer av en körmaskin än kusinen Ioniq 5 märker man direkt. Men mot framhjulsdrivna Polestar 2 blir det jämnare. Mycket jämnare.

Styrningen är inte ”wow”, men lagom kvick och med hygglig känsla. Med dagens snabba reglering av elmotorns alla newtonmeter är det inte så dumt att sätta motorn bak. Då kan man kliva på utan att riskera de tråkiga kraftreaktionerna i ratten. Med sin fasta fjädring och sitt långa axelavstånd är EV6 stabil i kurvorna men 228 hästkrafter och delvis annullerat ESP-system ger möjligheter till klassiskt bus om man så vill. Kul!

Uppträdandet under lugn vardagskörning är dock viktigare och, precis som Polestar 2, fixar EV6 detta ännu bättre. Styrningen är då lagom lätt och bromskänslan har man fått till riktigt bra. Gasresponsen hade gärna fått ha en lite mer lättdoserad respons initialt, typ Polestars, men det är en randanmärkning.

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Automatiskt filbyte pågår – med kamera för döda vinkeln!

Vad man säkert kan sysselsätta sig med i månader efter köp är favoritinställningen vad gäller graden av energiåtervinning. Med 0, 1, 2, 3, i-läge och fyra nivåer under Auto får vi det till nio varianter! Då kan man dessutom alltid dra i vänster paddel för att tillfälligt få max retardation. Men vissa finner att den ändå inte stannar helt snabbt nog i enpedalsläget och att Polestar lyckats bättre här – med tre lägen.

Körhjälpsfinesserna är väldigt omfattande och EV6 är bra på att hålla sig mitt i filen. Vill du istället byta fil räcker det med att använda blinkers tack vare funktionen Highway Lane Change Assist.

ATT ÅKA Det är en demokratisk bil såtillvida att baksätespassagerarna inte alls är satta på undantag. Tvärtom nästan då de slipper kardantunnel, har jättestort benutrymme och kan vinkla bak ryggstödet i fler lägen än vad som till slut blir bekvämt.

EV6 är ingen glidare fjädringsmässigt, men den rullar ändå nättare än Polestar 2 och är mjukare bak. Bekvämligheten ökar med farten.

När sedan kupén är ännu tystare än i Polestar blir det en liten, men tydlig komfortvinst totalt sett.

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Lågt luftmotstånd kräver eftertanke – och kanske infällda dörrhandtag.

FÖRNUFT Vi har redan nämnt många kloka egenskaper hos EV6, men det finns fler. Den är rymlig, både i kupén och i bagageutrymmet. Jämfört med Polestar 2 och i synnerhet jämfört med mellanklassare med förbränningsmotor.

Milkostnaden slår också dessa med hästlängder, medan Polestar är nästan en krona billigare. I EV6 är värmepump standard till skillnad från i Polestar, det är förnuftigare. Den ska säkerställa att 80 procent av räckvidden vid 25 grader finns kvar vid minus sju grader.

Vi tycker också det är vettigt att man hejdat sig lite vad gäller pekytor och pekknappar, exempelvis har ratten fortfarande riktiga knappar.

BILENS SJÄL Kia EV6 är ett teknikmonster som spränger vissa gränser i elbilsklassen. Den är vad den ser ut att vara. Sportigare än syskonet Ioniq 5, men inte så sportig att det borde kunna skrämma. Snarare i nivå med Polestar 2 och på ett sätt som lockar.

Mikael Johnsson


POLESTAR 2 Long Range Single Motor

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Inga gula bromsok? Nej, Performance-paketet erbjuds inte till de nya, framhjulsdrivna versionerna av Polestar 2.

Endast en liten detalj skiljer exteriört mellan Single motor-versionerna och den dyrare, fyrhjulsdrivna bilen. Nämligen klistermärket på framskärmarna med avslöjande ”170 kW” (”165 kW”). Det tycker man säkert är i sin ordning om man tänker välja någon av de prisvänligare nykomlingarna.

Att de var efterlängtade syns i den svenska registreringsstatistiken där Polestar 2 tog ett skutt från elfte plats i september till tredje plats i oktober – EN bil bakom tvåan Skoda Enyaq. Designen är helt klart ett av bilens starka kort, åtminstone om man ber ams testlag rösta om saken.

Polestar 2 må byggas i Kina, men konstruktionen andas mycket rejäl och västkustsk bilbyggartradition vi känner från den svenska kusinen.

TEKNIKEN Utgår man från toppmodellen har den testade Long range Single motor helt enkelt berövats sin bakre elmotor. Mot bakgrund av Polestars sportiga image frågar man sig varför man inte tog chansen att göra den bakhjulsdriven istället. Men det hade tydligen krävt för omfattande ingrepp i CMA-plattformen som är konstruerad för fram- och fyrhjulsdrivna bilar. Lite överraskande då att erfara att viktfördelningen fram/bak endast vandrar iväg från jämna 51/49 till inte särskilt ojämna 55/45.

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen

”… men när vi når våra favoritkurvor med bra sikt är det inget som gynnar den här versionen.”

Batteriet är oförändrad på 75 användbara kilowatttimmar och det låter sig laddas av ombordladdaren med trefas växelström och 11 kW, precis som tidigare. Däremot har en ny programvara ökat maxeffekten vid DC-laddning med 5 KW till 155.

Mer tekniska nyheter finns. Värmepump är en smart detalj som stjäl mindre ström från batteriet för att värma kupén, speciellt vintertid. En sådan finns nu att få – som extrautrustning i ett paket. En uppdaterad version av Polestars app gör att man numera kan använda mobilen som nyckel (läs om appen på annan plats i testet).

ATT KÖRA Polestar 2 har alltid gett föraren en positiv körkänsla och den är kvar. Speciellt med rattmotståndet i det mest lättgående läget av tre lotsar man smidigt bilen genom alla situationer. Den rappa men väldoserade gasresponsen och starka energi-återvinningen är bidragande orsaker.

Motorstyrkan räcker oftast till bra till vardags. Vi känner ibland av elservons inte alltid perfekta och naturliga motstånd och i extremfall kan en solid, sugande acceleration i Dual motor ersättas av en mer tveksam rörelse med tendenser till drivkraftskänning. Vi norpar en halv stjärna vilket ändå jämställer den med Kia.

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Röststyrningen kan vara bilvärldens bästa. Oftast räcker ett försök.

Men när vi når våra favoritkurvor med bra sikt är det inget som gynnar den framhjulsdrivna versionen. Inte för att chassit har dålig balans, tvärtom. Speciellt på nordiska friktionsdäck blir det dock för mycket för framhjulen att försöka dölja konceptet och leva upp till den underbart, kurvkramande fyrhjulsdrivna brodern. Karaktärsskillnaden är stor. Påvisad också av den bakhjulsdrivna EV6 här, som även i detta tempo är helt fri från kraftreaktioner i ratten.

ATT ÅKA Komforten fram är helt okej, men inte mycket mer än så. Det börjar bra med en inbjudande och relativt mjuk förarstol och bra sittställning. Baksätet står sig dock allt sämre i konkurrensen ju fler bilar som trillar in. Kia är en i raden med ett bekvämare baksäte. Fjädringen är ett annat område där vi tvingas sänka betyget. Polestar 2 kopierar underlaget lite för väl och är ganska snabb i rörelserna, speciellt för baksätespassagerarna. 

Ljudkomforten som är godkänd hamnar bakom Kia även den. Ett vinande från motorn kan höras och också en del bakgrundsvinande från vinden. Men det som gör bilen lite bullrigare än EV6 är vägljudet.

FÖRNUFT Präktiga ronder som kupé- och bagageutrymme finns det andra bilar som briljerar i mer än Polestar 2, vilket nog inte överraskar någon. Även Kia EV6 är bättre. Istället charmar Polestar med ett ovanligt bra infotainmentsystem med kanske bilbranschens bästa röststyrning – som förstår svenska.  

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Navigatorn ger en prognos om batteriprocent framme vid målet – bra!

Long range Single motor pressar också ner milkostnaden till under 40 kronor milen för dig som köper bilen kontant. Det är riktigt bra i denna klass!

Den som istället vill företagsleasa, privatleasa eller ha den som tjänstebil gör en proportionellt ännu bättre affär. Vid nybilsköp är Long range Single motor åtta procent billigare i grunden än toppmodellen medan det skiljer 12–13 procent för alla dessa alternativ.

BILENS SJÄL Single motor är fortfarande en proper bil som är trevlig att köra, men vi måste också tillägga att själen är naggad i kanten.

Kör du alltid som folk och tycker att omkring fem mil extra (skillnad i testräckvidder) är det viktigaste är det ingen fara. Du kommer uppskatta Single motor och dess lägre milkostnad.

Men tillhör du den skara som känt hur vigt en Dual motor tar sig runt en böj under gaspådrag och som har fräckheten att småle när det börjar komma vitt på backen? Ja, då märker du att något gått förlorat och att Kia EV6 är minst lika kul. 

Mikael Johnsson

FÖRBRUKNING OCH RÄCKVIDD

Nästan bäst i test, Kia EV6

Polestar 2 Long Range Single Motor är på papperet snäppet snålare än sitt fyrhjulsdrivna syskon och det gäller i test också. Tyvärr för oss var det stående vatten vid den senaste förbrukningsmätningen av Polestar 2 Dual Motor, så resultaten är inte direkt jämförbara. Kollar vi istället på testförbrukningen i första testet av P2 ligger dagens testbil 0,1 kWh/100 kilometer lägre. En bil som drar mindre än P2 Single Motor är dagens huvudmotståndare, Kia EV6 som trumfar svensken i 90-, 120- och testförbrukning.

Kia mot Hyundai då? Jo, mätningarna tyder på att WLTP-siffrorna stämmer. Kian är lite försiktigare med energin i både 90 och 120 km/h och med det större batteriet (+4,8 kWh) kommer den förstås längst per fulladdning. Och det även om man ställer den mot de andra jämförelsebilarna men både ID.4 och Enyaq tar sig ytterligare en bit. 

Vi ser att Model 3 Standard Range Plus är överlägset snålast men den har ett batteri på runt 49 kWh netto. Kia EV6 ligger på 77,4 kWh och Polestars siffra är 75. Räckvidden är alltså inte till amerikanens fördel. Värt att nämna är att Tesla fimpat efternamnet på instegsmodellen, den heter nu endast Model 3. Den har också uppdaterats och kommer högst troligt ha en något högre batterikapacitet än nu.

Elias Medelberg

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Så gjorde vi testet

”Vad har den för räckvidd?” Det är fortfarande den vanligaste och viktigaste frågan rörande elbilar. Den är förstås omöjlig att svara på – eftersom räckvidden beror på förbrukningen som i sin tur varierar ordentligt med hastigheten. I många år körde vi testbilarna tills de stannade. Eller åtminstone tills räckviddsmätarna visade noll för att undvika bärgningar. Man får ett ganska bra resultat där och då, men utan en ovalbana att köra på blir det inte lätt att hålla samma snittfart för bilar som går olika långt och då sjunker noggrannheten. Speciellt om man vill jämföra mellan olika testtillfällen.

Istället redovisar vi numera hur mycket testbilarna drar i olika hastigheter. Därmed också – med hjälp av batteristorleken – hur långt de går i dessa hastigheter. Vi tror att ni läsare har mer nytta av att få reda på hur långt en viss bil kommer i 90 respektive 120 km/h vid konstant fart. Med reservation för olika väderleksförhållanden och årstider går det samtidigt att börja snegla på värden i tidigare tester. Något som var omöjligt att göra tidigare – men kanske svårt att låta bli!

För att få en räckviddsmätning över ”blandad körning” lägger vi också till testförbrukningen och dess motsvarande räckvidd. Denna körning har lägre snittfart och går längs samma teststräcka varje gång. Stora partier rör sig i farterna 30–80 km/h, men även några mil motorväg är med samt förstås många accelerationer och inbromsningar.

Yttre omständigheter påverkar. Därför redovisar vi temperatur, vindstyrka, vindriktning samt eventuell nederbörd vid mättillfället. Farten kontrolleras med GPS. Bilarnas normala körprogram och däcktryck används – inga ekovarianter. 

LADDNING

Kia EV6 – inte bäst i våra papper

I nummer 21/2021 möttes Hyundai Ioniq 5 och Skoda Enyaq i en häftig kamp om testsegern. Skoda tog hem den på grund av att Ioniq vid tillfället inte hade krocktestats av Euro NCAP. Men vid laddstolpen spelar inte krocksäkerheten någon roll och då var Hyundai bäst.

Den är bland de absolut snabbast laddande elbilarna vi testat. Den slog rekordtiden för 10 till 90 procent som Audi e-tron S satte tidigare i år. Nu när vi fick in syskonet Kia EV6 som har högre maxladdeffekt än Hyundaien (239 mot 220 kW) förväntade vi oss stordåd.

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Grafen kan knappast vara tydligare. Kias och Hyundais nya elbilsplattform, E-GMP, är i en egen liga när det kommer till snabbladdning.

Medelladdeffekten mellan 10 och 80 procent var dessvärre 13,7 procent sämre än för syskonet. Vi tvivlar dock inte på att Kia EV6 ska kunna hålla samma tempo som Ioniq 5.

Tyvärr beror resultatet mest troligt på att vi inte kan styra vädret. Ioniq 5 testades ett par veckor tidigare och då hade den kalla hösten inte slagit till på allvar. Vissa skillnader i körningen innan testet påbörjades kan också svara för en del av differensen även om vi försöker göra det så likvärdigt som möjligt mellan olika test. Dessutom påverkas troligen laddningen mer av väder och körstil än hos vissa andra modeller då de två koreanerna inte kan förvärma batteriet före laddning. Det gäller Polestar 2 och Volkswagengruppens MEB-bilar också. 

Nu över till något helt annat. Polestar 2:s resultat går knappast att jämföra med de två andras. Förutom Kias rätt dåliga start är laddeffekten Polestar tar emot klart lägre genom hela kurvan. Nästan 20 minuter långsammare till både 80 och 90 procent säger en del om kinessvenskens prestation. Mellan 10 och 50 procent är den inte riktigt lika långt bakom. 

Polestars elbilsegenskaper är inte fantastiska men får också svårast möjliga motstånd. Jämför vi istället med Volkswagen ID.4 ser det bättre ut. Senast vi testade den fick den en medelladdeffekt på 95 kW mellan 10 och 80 procent, mot Polestars 87. Polestar lyckas dessutom matcha Tesla Model Y på den punkten. Och amerikanen är en av ganska få i klassen som faktiskt kan förvärma sitt batteri.

Elias Medelberg

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
* Hyundai Ioniq 5:s resultat kommer från ett tidigare test mot Skoda Enyaq i nr 21/2021.
Kia EV6 får spö av släktingen Ioniq 5 på de flesta tänkbara sätt. Men från 50 till 90 procent är Kian och Hyundaien mer eller mindre lika effektiva. Kan det bero på att Kian kommit upp i temperatur då? Ioniq 5 hade fördelen att göra sitt laddtest i varmare väder och de relativt stora skillnader vi ser beror troligtvis mycket på just det.
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Kia har Vehicle-to-load (V2L) vilket gör att det är möjligt att föra över ström från batteriet till något annat, exempelvis kan man ladda en annan elbil. Effekten är som mest på 3,6 kW och man behöver först koppla en adapter till ladduttaget. Den är standard och ni kan se den vita handsken på bilden. I ena änden har man en Typ 2-kontakt (som kopplas in i Kian) och på andra sidan hittar man ett vanligt shuckouttag. Hyundai Ioniq 5 har samma funktion.

LADDNING KOMBINERAT MED FÖRBRUKNING
– VILKEN ÄR BÄST PÅ LÅNGRESAN?

Som alltid tar vi även en titt på hur förbrukningen och räckvidden påverkar bilen på långresa. Skillnaderna jämnades ut mellan Kia och Hyundai i 90 och 120 km/h på grund av att EV6 inte krävde lika mycket el som Ioniq 5.

Men Hyundai ligger steget före med hjälp av sitt bättre resultat vid laddstolpen. Men som sagt tror vi att Kia ska kunna ladda ungefär som Hyundai under rätt förutsättningar. 

Tyvärr är inte Polestars förbrukning speciellt bra trots att den är lägre än det två andras. Med den förbrukning vi uppmätte i 120 km/h kan Kia och Hyundai fylla på ungefär 20 nya mil på 25 minuter vid en tillräckligt stark snabbladdare.Det förutsätter dock att man startar vid runt tio procents laddningsgrad. Polestar når inte 150 extra kilometer på samma tid.

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Här ser vi att Kia har ett något större batteri än Ioniq 5. Vid 90 procent har Kia tagit emot 2,5 kWh mer än släktingen. Dock säger ryktena att Hyundai får det det större batteriet framöver. Polestars batteri kan ta emot mycket el, men det tar lång tid.
800 VOLT – VAD ÄR DET BRA TILL?

Kia och Hyundai har båda ett 800-voltssystem till skillnad från de flesta andra elbilar som jobbar med en spänning på 400 volt. Fördelarna med högre spänning är flera.

Skillnaden finns främst i att man inte behöver lika hög strömstyrka (ampere) för att få ut samma effekt, spänningen gånger strömstyrkan ger effekten. Så med 800 volt krävs 300 ampere för att nå 240 kW. Med 400 volt krävs det dubbla, 600 ampere. Det ger högre resistans och det ger i sin tur mer energiförluster i form av värme och som vi vet hämmar för höga temperaturer laddningen. 

800 volt innebär alltså att elsystemet i bilen och i laddstolpen inte behöver vara av samma kaliber samtidigt som värmen inte tvingar ner laddeffekten lika tidigt. Mindre grova kablar sparar dessutom vikt, lite plats och i praktiken även pengar. Men den nya tekniken kräver annorlunda batteriövervakningssystem som än så länge är relativt dyra. 

Elmotorerna kan också göras effektivare med 800 volt. Än så länge är det inget vi direkt noterat i test men att laddningen är bättre har vi kunnat ana. De bäst presterande elbilarna vid laddstolpen har varit just Kia och Hyundai tillsammans med Porsche Taycan och Audi e-tron GT. Elefanten i rummet är dock Audi e-tron S som är mer eller mindre lika bra som de två sistnämnda trots sina ynka 400 volt.

Hur blir det då om man laddar Kia EV6 vid en 400V-laddare?

Tyvärr hann inte Kia komma med ett svar på den frågan. Men vi kan nog utgå ifrån att den är ungefär som Hyundai Ioniq 5 även på den punkten. I testet skrev vi att den som bäst klarar 50 kW men det har visat sig att Hyundai råkat ge oss fel information. Det korrekta svaret är att den klarar lite över 100 kW. Men det gäller alltså Hyundai Ioniq 5.


HYUNDAI IONIQ 5 JÄMFÖRT MED KIA EV6

Vilka är skillnaderna mellan de två närbesläktade bilarna och vilken ska man välja? Vi reder ut fördelar och nackdelar med modellerna, samt berättar vilka behov och preferenser respektive bil passar bäst för.

Text: John Eriksson

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
TEKNIK

Hyundai Ioniq 5 och Kia EV6 kommer från samma koncern och bygger båda på samma bottenplatta, men trots det finns det en hel del saker som skiljer kusinerna åt. Man har nämligen ansträngt sig för att göra två ganska distinkt egna modeller.

Det räcker med att jämföra specifikationerna för att man ska upptäcka att de har olika tekniska detaljer och egenskaper. Kia EV6 har större batteri, längre räckvidd, snabbare DC-laddning, starkare elmotorer och är marginellt snålare enligt WLTP. Samtidigt har den kortare axelavstånd och mindre bagageutrymme.

Enligt sydkoreanska ET News ska emellertid Ioniq 5 uppdateras bara drygt ett år efter lanseringen och få samma batteristorlek som det i EV6, vilket bör betyda att den officiella räckvidden ökar till över 50 mil.

Samma nyhet talar också om att OTA (Over the Air)-uppdateringarna ska bli ännu effektivare. Styrsystemen till drivningen, förarassistansen och krockkuddarna ska kunna uppgraderas på distans via nätet. Det är oklart när dessa uppdateringar kommer till den svenska marknaden, men förmodligen blir det under 2022. Vi gissar att den nya OTA-funktionen införs ungefär samtidigt på både Hyundai och Kia.

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Kia EV6
PERSONLIGHET

Kalibrering och personlighet skiljer sig också åt mellan modellerna. Hyundai är mer komfortinriktad med mjukare fjädring och har bekvämare, mer stoppade säten. Ioniq 5 är också ensam om att kunna erbjuda skjutbart baksäte i längsled och utfällbara smalbensstöd som tillval på framstolarna. Viloläget finns emellertid i båda bilarna.

Hyundai rör sig avslappnat på vägen med lite sävliga reaktioner, medan Kia är mer inbjudande att köra med ett spänstigare chassi, direktare reaktioner och en bättre, mer kommunikativ styrning. Men den positiva inverkan på köregenskaperna har en negativ bieffekt på komforten då man inte åker lika bekvämt i Kia.

ERGONOMI

Förarmiljöerna har en del saker gemensamt, som infotainmentsystemet och det digitala instrumentklustret. I övrigt har bilarna en distinkt egen formgivning invändigt och man har även valt olika ergonomiska lösningar. Hyundai har något färre fysiska knappar och fler funktioner som är inbakade i skärmen.

Kia har istället valt ett mer konventionellt upplägg med exempelvis dedikerade knappar på mittkonsolen till ratt- och stolsvärme. Vi föredrar det senare ur ett användarperspektiv.

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Hyundai Ioniq 5
EKONOMI

Ekonomiskt sett finns det skillnader som svänger till än den enas och än den andras fördel, beroende på om man väljer att köpa eller att leasa. Hyundai är lite billigare i grundpris och den får också en något lägre milkostnad för privatköpare i vår ekonomikalkyl, 39,16 kronor per mil jämfört med 40,48 för Kia. 

Om man däremot väljer att privatleasa svänger det till Kias fördel. En EV6 är trots högre prislapp 200 kronor billigare i månaden. Men inte nog med det. Till Hyundai ingår då bara 1 000 mil om året, medan Kia inkluderar 1 500 mil i sitt erbjudande. Serviceavtal följer med till båda bilarna. Hur kommer det sig att EV6 är billigare att privatleasa? Vi gissar att det beror på att Kia är en starkare importör som har mer ekonomiska resurser att kunna erbjuda en attraktiv månadskostnad.

Båda märkena har generösa nybilsgarantier jämfört med branschen i övrigt. Hyundai erbjuder fem år, men Kia har fördel även här med hela sju år.

Förmånsvärdet är emellertid nära nog exakt samma för Ioniq 5 och EV6. 

VILKEN SKA MAN VÄLJA OCH VARFÖR?

Lika men ändå olika. De tekniska skillnaderna kanske inte är motiv nog för att välja Kia framför Hyundai. Motoreffekten är ju bara något högre och räckvidden bara några mil längre.

Komfort och körupplevelse är istället mer avgörande. Hyundai är alternativet för dig som prioriterar en bekväm bil att åka i, som mest är ute efter ett trivsamt transportmedel. Kia är däremot till för dig som inte bara vill åka utan även vill köra bil, och som kan tänka dig att offra lite fjädringskomfort för att få en mer inbjudande körupplevelse.

Plånboken brukar kunna avgöra. Inköpspriset talar till Hyundais fördel, medan den som vill privatleasa gör en bättre affär genom att välja Kia.

I slutänden kanske det handlar om utseendet. De flesta tycker att Ioniq 5 är läcker att se på. Kias formgivning är däremot en vattendelare. Vissa gillar den för att den är annorlunda och andra har svårt att komma överens med utseendet. Undertecknad tillhör den senare gruppen och väljer därför en Hyundai, även för att den har en mysigare interiör med skönare säten.

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Kia har en direktknapp till viloläge på framstolarna precis som kusinen Hyundai. Skillnaden är att Kia saknar det utfällbara stödet för smalbenen.
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Kias laddlucka är elmanövrerad. Den sitter i det bakre högra hörnet. Maximal laddeffekt AC är 10,5 kW och DC 239 kW.
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Polestars laddkontakt sitter på den vänstra bakskärmen ovanför hjulet. Maximal laddeffekt AC är 11 kW. DC har nyligen uppdaterats med en liten höjning till 155 kW.
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Sedan tidigare finns appen Kia Connect för att kommunicera med bilen. Den kan exempelvis visa temperatur, låsstatus och man kan starta och stänga av laddning. Nu kompletteras detta med laddningsappen Kia Charge (bilden ovan). Med den och tillhörande RFID-kort kan man både söka efter laddstationer och betala för sig på ett smidigt sätt via sitt konto. Laddkortet ska fungera på 81 procent av alla stationer i Europa. Olika prenumerationsnivåer erbjuds de som laddar mycket.
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Polestar har tidigare under 2021 släppt en uppdaterad app till Polestar 2. Som synes på bilden kan den visa batteristatus och man kan fjärrstyra låset och fjärrstarta klimatanläggningen. Den viktigaste nyheten var införandet av Polestar Digital Key. Nu ska alltså även Polestarägare kunna låsa upp sin bil med hjälp av mobilen. Systemet sägs till och med vara säkrare än en traditionell bilnyckel.
Tyvärr finns appen bara i en betaversion ännu och vi fick den inte att fungera bra. Att vi inte är ensamma om det vittnar många Polestarägare som provat appen om.
Denna app ger ingen rabatt på laddstationer och har heller ingen funktion att hitta dessa. Men då finns det numera en Polestaranpassad version av den vassa appen A Better Routeplanner att ladda ner (bilden).
Vid köpet av en Polestar 2 ingår laddkortet Plugsurfing som är giltigt i tolv månader. Plugsurfingkortet ger det rabatterade priset 3,53 kr/kWh hos Ionity.
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen

PRIVATLEASING

Den som hellre vill privatleasa finner att både Kia och Polestar har färdiga erbjudande för detta för i stort sett alla sina modeller. Så här ser frånpriserna ut:

Polestar 2

Standard range Single motor: 4 247 kr.
Long range Single motor: 4 941 kr.
Long range Dual motor: 5 635 kr.

Kia EV6

EV6 RWD 228 hk: 4 695 kr.
EV6 Plus AWD 325 hk: 5 995 kr.

För bilarna i testet verkar Kia ligga fem procent eller 246 kr/mån lägre än Polestar. Omvänt jämfört med vid kontantköp alltså.

Den som tänker välja privatleasing bör dock noga studera villkoren (körsträcka, försäkring, vinterdäck med mera) samt vilka eventuella erbjudanden som finns för stunden.

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Golvet blir som synes inte plant när man fäller fram ryggstödet i Kia EV6 – vilket tyvärr är det normala. Lutningen är elva grader. Men det finns reglage att fälla bakifrån. Några krokar till exempelvis bärkassar finns inte.
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
Inte heller Polestar 2 blir plan vid fällning (tio grader) och också här gäller simpel 60/40-fällning istället för den mer praktiska 40/20/40-varianten. Två bärkassekrokar finns i alla fall. Praktisk halvkombilucka ståtar båda bilarna med.
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
KIA: Genom att undvika de fyrhjulsdrivna versionerna ökar frunkens volym från 20 till 50 liter för RWD-modellen.
POLESTAR: Precis som för kusinen Volvo XC40 Recharge P8 AWD har Polestar också en frunk. Volymen är 35 liter.
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
KIA: EV6 har inte bara en golvlucka utan två, vilket totalt ger ganska bra med plats för extra förvaring.
POLESTAR: Baljan växte tyvärr inte när motorn inunder togs bort, men 41 liter är ändå en ganska bra volym.
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
KIA: Det finfina benutrymmet gör att man kan sträcka fram benen och få bättre lårstöd, också tack vare att den – ganska fasta –dynan är lång. Ryggstödet kan lutas i 13 steg! BETYG: 3,5
POLESTAR: Här är det trängre åt alla håll, det gäller tyvärr även platsen för armbågen i dörren. Dynorna är aningen mjukare men ryggstödet desto mer upprätt. Ett obekvämare baksäte. BETYG: 2,5
TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
ALRIK SÖDERLIND:

”Premium? Glöm varumärket!”

Det blir krock i huvudet när varumärken inte riktigt levererar det man förväntar sig. Kia är massmärket som tog hem titeln Årets premiumbil i Tyskland och ligger i teknisk framkant med sin snabba laddning. Man imponerar också med hög kvalitetskänsla.

Samtidigt hänger inte det helelektriska premiummärket Polestar med just när det gäller elektrisk prestanda och tekniknivå. Långsammare laddning och högre elförbrukning.

Det lilla kaxiga elbilsmärket med klara premiumambitioner borde givetvis vara vassast när det gäller elbilsegenskaper, eller hur? 

Nu imponerar Polestar istället främst med sin design och sitt fina chassi, som dock tappar lite skärpa i sitt framhjulsdrivna utförande.

Slutsats: varumärken är inte längre mycket att hålla sig till när man ska välja bil. Kias längre räckvidd avgör saken för mig i denna hårda duell.

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
SUMMERING:

Ingen utklassning, men Kia visar var skåpet ska stå

När alla testmoment är genomförda står Kia EV6 som vinnare i sin allra första batalj i denna tidning. Det var väl ingen högoddsare direkt men Polestar 2 i sin nya version bet ifrån här och var.

Polestar 2 Long range Single motor började med att gå ut med ett 30 000 kronor lägre pris än Kias, trots att den har tre hästkrafter mer. Det gav, visserligen bara med en liten marginal, en lägre milkostnad och vinst i ekonomironden. En prisskillnad på fem procent som dessutom återspeglas ganska exakt gällande förmånsvärdena. Däremot inte beträffande privatleasingpriserna där det är tvärtom!

Polestar 2 är fortfarande en trevlig bil att ratta till vardags och alla behöver inte ett större baksäte och ett större bagageutrymme. Kanske inte heller snabbare laddning om man mest laddar hemma ändå.

Men alla som kör längre resor lite oftare känner att det inte riktigt är premiumhastighet som gäller vid snabbladdarna, de 155 kW som numera gäller för bilen till trots. Den rullar heller inte speciellt sparsamt.

Här finns det nu några modernare konkurrenter och tuffast av dem alla är Kia EV6 (och syskonet Ioniq 5). När man förde in 800V-tekniken flyttade man helt klart ribban i klassen. Vi tvivlar inte på att vi kommer att närma oss reklamens 18 minuter längre fram när testerna görs på sommaren.

Men Kia EV6 visar sig kunna mer än att bara ladda. Komforten räcker till för att stå upp och till och med precis slå Polestar 2. Att utrymmena i speciellt baksätet är mycket bättre syns redan när man betraktar axelavståndet.

Kia EV6 är möjligen inte samma karaktär att köra, men den är inte dum och överraskar positivt här. Bakhjulsdriften är ett ess i rockärmen mot framhjulsdrivna konkurrenter, tycker vi.

Kia EV6 besegrar Polestar 2 trots att den förlorar mycket här på att ännu inte vara krocktestad av Euro NCAP. När så skett är vårt tips att segermarginalen blir ännu större.

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen

VILKEN SKULLE JAG VÄLJA & VARFÖR?

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
MIKAEL JOHNSSON, testchef

Är det bara jag som ser vissa designmässiga likheter mellan Kia EV6 och BMW Z3 Coupé? Okej, BMW:n hade lång huv och kort kupé medan just detta är tvärtom på EV6. Men snett bakifrån stämmer det mer och båda bilarna är mer fräna än vackra.

För mig faller bitarna på plats bättre hos EV6 än för dess koncernsyskon, men båda är fantastiskt bra elbilar. Att laddvänta är inte kul och självklart tar jag gärna del av den senaste tekniken på detta område.

Polestar 2 har jag alltid gillat, inte minst före XC40, och det står kvar. Men jag skulle mycket hellre ha en Dual motor – som man numera kan få att bli ännu snabbare till en klart överkomlig peng.

Fast nu gäller valet duellanterna i detta test och då väljer jag Kia EV6. Men jag kommer att sakna infotainmentsystemet i Polestar … och den fina körställningen … hm … Nej, 10–80 procent på testade 26 minuter i bara sju plusgrader vill jag bara åt.

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
JOHN ERIKSSON, testredaktör

Betygsprotokollet talar ett tydligt språk: Kia EV6 är objektivt sett den bättre bilen. Det går inte att komma runt att den är rymligare, bekvämare, laddar snabbare och har längre räckvidd. En kompetent vagn både som bil och som elbil.

Men jag väljer ändå Polestar av tre anledningar: Den är snygg! Flera gånger under testet hajar jag till och tänker wow, vilken snygg bil när jag ser P2:an. Det gör jag aldrig med Kian. Kalla mig ytlig, men jag vill känna att min bil är fin att se på. Jag trivs också bättre i Polestars stolar som har skönare stoppning och sidostöd. Det gör totalt sett att jag samtidigt föredrar körställningen.

Sist men inte minst gillar jag infotainmentsystemet. Det är enkelt, smidigt och röststyrningen är oslagbart bra. Dessutom kan bilen föreslå laddstopp automatiskt åt dig via appen A Better Routeplanner. Det kan inte Kia och det är en stor brist. En Polestar 2, tack!

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
ELIAS MEDELBERG, reporter

Kian är bäst men de flesta av spetsegenskaperna är inte sådant som tilltalar mig. Så trots ett på papperet klart övertag för EV6 velade jag fram och tillbaka under testdagarna. Svaret kom ungefär en vecka senare, när jag inte kört bilarna på ett tag.

Tänker jag tillbaka är det faktiskt inget snack om att det är Polestar 2 som blir mitt val. Kian gav mig inte de rätta känslorna. EV6 tycker jag är (trots modig design och annat lullull) aningen intetsägande. Den må vara ett tekniskt monster men den kommer nog inte vara en bil där man om 15 år säger: ”Kommer du ihåg den där Kian med 800V-system och V2L? Den var häftig.” Den platsen tror jag är tagen av Hyundai Ioniq 5 och kvar står Kian utan någon verkligt kännetecknande egenskap. Polestar 2 borde kanske bli bortglömd på samma sätt, men den är snygg både exteriört och interiört. Den känns premium och har karisman som Kian saknar.

TEST: Kia EV6 RWD mot Polestar 2 Long range Single motor – det är vettigaste elbilen
 
Annons
Annons
Rulla till toppen