Miljöbilsexporten ska stoppas – men först om ett år: "Underkänt"

Miljöbilsexporten ska stoppas – men först om ett år: "Underkänt"

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Centerpartiet har presenterat ett nytt förslag om fler laddstolpar på landsbygden och om att höja koldioxidgränsen för bonusbilar.

Om Centerpartiets mål är att så snabbt som möjligt och så effektivt som möjligt ställa om till eldrivna bilar ger jag deras politik underkänt. Varför investera i ett system med ett stort hål där det pyser rejält?

Alla som driver företag eller för den delen som har ansvar för en familjebudget vet att först lagar man läckan, sedan sätter man fart med investeringarna! Jag lägger inte pengar på att isolera mitt tak samtidigt som det är stora springor i fönstren.

Men Centern verkar tyvärr inte göra så. De vill investera en miljard i omställningen och stimulera inköp av laddbara bilar och bygga ut laddinfrastrukturen – vilket är mycket bra. Men de gör inget åt det faktum att det exporteras extremt många elbilar från Sverige.

Dröjer för länge

Närmare var tionde elbil som sålts i Sverige sedan 2014 har exporterats, enligt SVT:s Konsumentredaktion. Bilar som staten betalat ut över 60 miljoner kronor i miljöbilspremier för. Siffrorna kan vara mycket större än så.

Man är alltså snabba med investeringsförslagen som ska ske direkt, men avvaktar med förslag på hur exporten ska minskas till 2021. När omsätts de förslagen sedan i verklighet – 2022?

Min gamla käpphäst att trängeslavgifterna i landets två största städer ska kunna miljödifferentieras – sänka avgiften för laddbara bilar – skulle mycket enkelt höja andrahandsvärdet för elbilar. Nu har Miljöpartiet i Stockholm bett om en sådan ändring, inför den omedelbart!

Vad är det som gör att Centern vill dröja till 2021 med sitt förslag? Vilket förslag är det? Finns det ens ett konkret förslag?

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag håller med – exporten ska stoppas nu, inte om några år.
Ja
106
27
Nej