Volkswagen: Du kan använda tiden smartare i en självkörande bil

Volkswagen ska följa med oavsett vart och hur du vill åka. "Inom tio år har vi så klart helt autonoma bilar hos de olika varumärkena i Volkswagengruppen och i olika biltyper", säger digitala chefen.

Volkswagen: Du kan använda tiden smartare i en självkörande bil

Fram till 2025 ska Volkswagen ställa om från att bygga bilar till att bli ett "mobilitetsföretag" och följa med på resan oavsett vart kunden är på väg. Då blir teknik för självkörande bilar extremt viktigt, och för att snabba på utvecklingen ska Volkswagen också utveckla en mobilitetsplattform som flera nya lösningar kan baseras på. Det avslöjar Volkswagenkoncernens digitala chef Johann Jungwirth i en intervju med auto motor und sport.

Han vill att Volkswagen ska byta fokus och satsa betydligt mer på mjukvara. Det innebär till exempel att automatiskt skicka fram självkörande bilar efter en fotbollsmatch i en stor stad, som hämtar upp passagerare och kör dem hem.

En intressant detalj är att alla inställningar för exempelvis klimatanläggning eller senast spelade ljudbok i multimediaanläggningen sparas i molnet och "följer med kunden" oavsett vilken Volkswagenbil hen hamnar i, självkörande eller ej.

"Inom tio år har vi så klart helt autonoma bilar hos de olika varumärkena i Volkswagengruppen och i olika biltyper, inte över hela världen men i vissa städer och regioner", säger Johann Jungwirth.

Självkörande bilar sparar inte bara tid utan också liv, enligt honom.

"Vi vet att omkring 1,2 miljoner människor dör i vägtrafiken varje år. De flesta av dem skulle gå att rädda. Och vi kan ge tillbaka tiden du spenderar i bilkö eftersom du kan använda tiden smartare i en självkörande bil."

Missa inga nyheter – gilla oss på Facebook!