Mini Vision Next 100 är en självkörande citybil med eldrift

Mini har släppt en uppkopplad och självkörande konceptbil för att fira BMW-koncernens 100-årsjubileum.

Mini Vision Next 100 håller kvar vid retrodesignen som märket gjort sig känt för men bjuder på många andra nyheter som ska ta Mini in i framtiden.

Till att börja med är Minikonceptet helt självkörande och bilen kan "kallas fram" för att plocka upp föraren, som sedan körs till destinationen som knappas in i navigationssystemet eller i mobilappen. Inställningarna i bilen anpassas efter förarens önskemål innan hen sätter sig. Bilen kan också köra själv till laddstationen, biltvätten, garaget eller till nästa användare.

Mini Vision Next 100 är mindre än dagens vanliga Minimodeller eftersom elmotorn inte alls tar lika mycket plats som en förbränningsmotor. På så sätt kan också deformationszonerna i bilens front göras om.

Tyvärr finns inga detaljer om elmotorn eller batterierna, men det står klart att Mini testar någon slags eldrift i det nya Minikonceptet. Tekniken hämtas förmodligen från BMW:s i-avdelning.

Intredningen är ett stort steg från dagens Minimodeller. Det nya konceptet har en relativt simpel design där vissa funktioner visas med förstärkt verklighet. På så sätt kan till exempel vägvisningen från navigationssystemet visas direkt i vindrutan.

När föraren säger åt bilen att köra själv förflyttas ratten och pedalen till mitten av bilen för att ge bättre benutrymme. Ratten kommer dock inte försvinna helt i framtida Minimodeller – det ska fortfarande vara viktigt att föraren kan köra själv.

I den stora ringen mitt på instrumentpanalen finns det som Mini kallar "Cooperizer". Det verkar vara ett slags infotainmentsystem som styr musik, klimatanläggning och det självkörande läget. Cooperizern ändrar färg beroende på vilket läge den är ställd i och har en "Inspirera mig"-knapp som kan hitta roligheter längs vägen. Dessutom kan bilen själv hitta roliga vägar och då aktivera ett särskilt John Cooper Works-prestandaläge.

En intressant detalj är att Mini tror att framtidens självkörande bilar måste ha en tåligare interiör eftersom många av bilarna ska delas mellan flera förare. Interiören i Mini Vision Next 100 består av återvunnen plast och aluminium i golvet, taket och sidopanelerna. Läder, trä och krom är bannlyst och ersätts med bland annat mässing och cellulosa.

Det ser ut som att Mini är på väg in i framtiden – snyggt!
Ja
24
7
Nej