Taxidrönaren som skulle kunna flyga dig hem från krogen

Snart kanske taxibilarna får konkurrens – uppe i luften. Ett kinesiskt företag har fått tillstånd att börja testa en taxidrönare i Nevada. Den ska kunna...

Annons
Annons

Snart kanske taxibilarna får konkurrens – uppe i luften.

Ett kinesiskt företag har fått tillstånd att börja testa en taxidrönare i Nevada. Den ska kunna flyga i 100 km/h på upp till 3.500 meters höjd. Drönaren, som heter Ehang 184 och har åtta rotorer, ska kunna flyga i upp till 23 minuter i sträck. Den är 1,2 meter hög och väger 200 kilo.

Prislappen för drönaren beräknas ligga på mellan 1,7 och 2,4 miljoner kronor.

Taxidrönaren som skulle kunna flyga dig hem från krogen

Målet är att passageraren helt enkelt ska kunna knappa in destinationen på en 30-tumsskärm – och sedan ska drönaren ta hand om resten. Det finns ingen möjlighet för passageraren att ta över om det skulle finnas risk för en olycka. Då ska drönaren själv försöka ta sig till en lämplig plats och landa.

”Passagerardrönare har enorm potential. De kan minska trängseln och erbjuda flygturer i utmanande miljöer eller utvecklingsländer där väginfrastrukturen inte är lika välutvecklad”, säger Mirko Kovac på Aerial Robotics Lab vid Imperial College i London, till BBC.

”Vi tänker inte ens på stora plan som flyger över storstäderna med hjälp av autopilot. Men folk är lite rädda för drönare, trots att vissa använder liknande teknik. Jag tror samhället kommer över det när tekniken har fått bevisa sig.”

Annons
Annons
Rulla till toppen