Så snabb blir Hyperloop i Sverige – och så mycket skulle den kosta

Så snabb blir Hyperloop i Sverige – och så mycket skulle den kosta

Hyperloop skulle kunna få Arlanda Express – och de flesta andra transportsätt – att verka hopplöst omoderna och långsamma. Vad sägs om att kunna åka mellan Stockholm och Arlanda på bara några minuter?

Nu har Hyperloop räknat ut vad det skulle kosta att bygga en transportlösning från Stockholm till Helsingfors, skriver Di Digital. Hyperloopen skulla stanna på Arlanda, i Uppsala, Mariestad och Åbo.

Hela projektet skulle kosta 180 miljarder kronor. Det nya snabbtåget mellan Stockholm, Malmö och Göteborg skulle i jämförelse kosta 230 miljarder. Snabbtåget ska klara sträckan Stockholm–Malmö på 2,5 timme – Hyperloop kortar den till 40 minuter.

"Det skulle inte bara göra det möjligt att pendla från Åland till Stockholm. Man skulle kunna åka in för att äta lunch eller gå på operan", säger Mårten Fröjdö, en av initiativtagarna till åländska samarbetspartnern FS Links, till Di Digital.

Att pendlingstiden kortas skulle kunna lösa bostadsbristen, enligt Alan James, global utvecklingschef på Hyperloop One.

Hyperloop är inte testat rent säkerhetsmässigt. Det är en slags "rörpost" för passagerare som kan komma upp i över 1.200 km/h.

Jag skulle absolut vilja testa att åka Hyperloop.
Ja
69
2
Nej