Solcellsvägar kanske aldrig blir verklighet – men ingen anledning att håna tekniken

Solcellsvägar kanske aldrig blir verklighet – men ingen anledning att håna tekniken

Det forskas fram allt fler kluriga sätt för att ladda elbilar. Just nu testkörs en elväg för lastbilar utanför Gävle och snart öppnar en ny väg med en "laddskena" i Lund.

Men det har också pratats en del om vägar med solpaneler som kan användas för att ladda elbilar – bland annat klassiska Route 66 i USA.

Solcellsvägar leder nästan alltid till samma reaktioner som för bränslecellsbilar. Många tycker det är en bluffprodukt som aldrig kommer bli verklighet. Så behöver det inte alls vara, även om det är långt kvar tills vi alla kör på solcellsvägar. Om vi någonsin gör det.

Led-lamporna i vägen kan anpassas för olika situationer. Solcellspanelerna på en parkeringsplats kan till exempel lägga in en extra plats för rörelsehindrade om det behövs.

Problemet med solcellsvägar är att panelerna tillverkas i glas vilket förstås har helt andra egenskaper än asfalt. Enligt företaget Solar Roadways kan glaspanelerna med hjälp av ett slags mönster göra att bilarna kan bromsa på ungefär samma sträcka som på asfalt, men här behövs fler tester, särskilt på vått underlag. Och det finns frågetecken kring hållbarheten på lång sikt och vad som händer när vägen måste snöröjas.

Två personer som lagt upp ett solvägskoncept med led-lampor på crowdfundingsajten Indiegogo lyckades få in över 2,2 miljoner dollar från allmänheten och har dessutom fått nästan en miljon dollar i stöd från tävlingen Ecomagination och amerikanska motsvarigheten till Trafikverket. Samtidigt fick de utstå en mängd hånande kommentarer från personer som ansåg att vägarna aldrig kommer bli verklighet.

Att täcka in alla amerikanska vägar i solceller är "inte särskilt realistiskt", medger Eric Weaver, forskare vid Federal Highway Administration, enligt sajten Greentechmedia.

"För vägar är det fär mycket som är osäkert."

Solar Roadways hävdar att panelerna kommer betala för sig själva, men det stämmer förmodligen inte. Eric Weaver har dock en annan synpunkt som är viktig att komma ihåg:

"Om du inte sträcker dig efter något kommer du aldrig nå dit. Bara att göra något nytt skapar flera biprodukter."

Han säger att han "gillar och uppskattar visionen", och han vill fortsätta stötta tekniken för att se vad den kan leda till.

Solcellsvägarna är väldigt långt från att kunna sättas i produktion, men forskningen går vidare och enligt amerikanska Trafikverket är det inte alls något bedrägeri.

Grafik: Solar Roadways

Jag tycker solcellsvägar verkar vara en bra idé.
Ja
16
7
Nej