Solcellsdrivet flygplan klarade jorden runt-resa

Det är fullt möjligt att flyga jorden runt utan att förstöra den med utsläpp. Åtminstone enligt piloterna på Solar Impulse 2. Det solcellsdrivna planet har nyss landat i Abu Dhabi efter en jorden runt-resa på 4.150 mil över fyra kontinenter och två värdshav.

Det har dock inte gått särskilt fort – hela resan tog ett år att genomföra, med 16 stopp, och medelhastigheten var som högst 90 km/h – men det här försöket visar ändå att det är möjligt att flyga med hjälp av solceller och utan några fossila bränslen.

Piloterna hoppas att solcellstekniken ska kunna flyttas över till passagerarplan inom de närmaste 20 åren.

Flygplanet har 17.248 solceller som skickar kraften till fyra elmotorer som driver propellrarna. Energin kan ocskå lagras i fyra litiumpolymerbatterier för att planet ska kunna färdas på natten.

Flygplanet har ett vingspann på hela 72 meter, vilket är nästan lika långt som på en Boeing 747, för att kunna fånga så mycket solenergi som möjligt. När planet lyfter och landar guidas piloten av löpare och cyklister på marken. Tack vare lättviktsmaterial som kolfiber väger planet inte mer än 2,3 ton.

Men det har inte varit en helt problemfri resa. Batterierna skadades under flygningen mellan Japan och Hawaii vilket ledde till nästan tio månaders förseningar.

"Genom att flyga jorden runt med hjälp av förnybar energi och klimatsmart teknik har vi visat att vi kan göra vår värld mer energieffektiv", säger Andre Borschberg, en av piloterna och grundarna till Solar Impulse.

Foto: Solar Impulse

Läs också om Siemens elmotor för flygplan som ska ge mycket kraft per kilo.

Jag skulle absolut kunna tänka mig att åka i ett solcellsdrivet flygplan!
Ja
38
5
Nej