Nu rullar ”monsterbussen” i Kina!

Medan vi i Sverige funderar på hur vi ska laga en bro har kineserna gått från fungerande skalmodell till första provkörningen av sin ”monsterbuss” på...

Annons
Annons

Medan vi i Sverige funderar på hur vi ska laga en bro har kineserna gått från fungerande skalmodell till första provkörningen av sin ”monsterbuss” på allmän väg.

I veckan rullade nämligen TEB-1 – Transit Elevated Bus – ut på jungfruturen på en kortare testbana i hamnstaden Qinhuangdao. Detta sedan den visats som modell på en hightech-expo i Beijing så sent som i maj månad.

Vi har skrivit om monsterbussen tidigare: Den är 4,8 meter hög och prototypen mäter 22 meter på längden och ska då klara att transportera 300 åkande. Det ska dock komma större versioner med upp till 1.200 platser ombord!

”Den största fördelen är att bussen sparar massor av vägutrymme”, säger chefskonstruktören Song Youzhou till den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Bilar och motorcyklar (upp till 2,1 meters höjd) kan passera i sina vanliga körfiler under bussen. Lastbilar får dock åka andra vägar, eller en egen fil.

Själva spåret kan antingen vara en konventionell ”räls” på kanterna av de två körbanorna. Eller också ett fräckare alternativ som övervägs är att bara ha en målad linje och låta bussarna bli självkörande.

Det sistnämnda kräver minimala kostnader i ny infrastruktur. Över huvud taget är monsterbussen ett billigt alternativ för att lösa kollektivtrafik: Det sägs att kostnaden bara är 15 procent mot att bygga tunnelbana.

Monsterbussen är eldriven och beräknas få en toppfart på 60-80 km/h. Det är oerhört mycket snabbare än den normala snittfarten i Kinas alla miljonstäder.

Bussen – som konstruerats på rekordtiden en månad av Hashi Future Parking Equipment Company – har väckt intresse från många städer runt om i världen. Staden Manaus i Brasilien liksom flera kinesiska städer har anmält intresse för att bygga testbanor.

Nu rullar ”monsterbussen
Transit Elevated Bus, kallas den. Men även beteckningarna ”Straddle Bus”, ”Land Airbus” och ”Tunnel Bus” har använts.
Annons
Annons
Rulla till toppen