Volkswagens elbil ska knäcka Tesla – lovar räckvidd på 60 mil

Volkswagens elbil ska knäcka Tesla – lovar räckvidd på 60 mil

Kanske borde Elon Musk bli lite nervös nu. Till Parissalongen kommer Volkswagens nya elbil – ett "nästan-klart" koncept – med en utlovad räckvidd på 40-60 mil. Och den bilen är bara början, Volkswagen jobbar med tre plattformar för elbilar som ska bilda grund för ett 30-tal modeller inom VW Group AG.

Det är i en intervju med Wirtschafts Woche som Volkswagens produktchef Herbert Diess (tidigare BMW) berättar att man har en ny elbil med sig till Parissalongen i slutet av september. Bilen har exteriörmått som en Golf (4,3 meter) men ska erbjuda samma interiörmått som en Passat.

Konceptbilen är mycket nära seriemässigt skick och Herbert Diess utlovar denna till 2019. Räckvidden ska ligga mellan 400­600 kilometer på en laddning. Den elbilen ska sen följas av en crossover ("city-suv"), en coupé och en mindre transportbil (typ Caddy), med samma batteriteknik och plattform. Efter dessa fyra väntar den eldrivna Volkswagen Phaeton.

Volkswagen har dragit upp strategin med en målbild som man kallar för "Strategy 2025". I denna ingår tre plattformar för elbilar som tillsammans ska bilda grund för ett 30-tal bilmodeller, fördelat på hela koncernen Volkswagen Group AG. Varje plattform är flexibel och kan sträckas ut och breddas för det behov som finns.

För att lyckas med sin strategi behöver Volkswagen förändra sin utvecklingsverksamhet och skaffa ny kompetens. En utmaning som inte blir lättare av att Volkswagen också är pressade att förbättra sin lönsamhet för att orka med nödvändiga investeringar. I dagsläget tjänar man bara i snitt 400 euro per bil, vilket inte är långsiktigt hållbart enligt Herbert Diess.

Volkswagens elbils-plattform till konceptbilen Budd-e visar att man kommit långt. Och det här är bara början, tre plattformar ska bilda grund till ett 30-tal elbilsmodeller inom Volkswagen Group AG (med Audi, Skoda, Seat, Porsche, med flera).

Det här ser jag fram emot. 60 mil på en laddning, då kan jag tänka mig elbil!
Ja
909
33
Nej