Tesla ändrar sig 2017 – Superchargers är inte längre gratis

Tesla ändrar sig 2017 – Superchargers är inte längre gratis
Befintliga bilägare berörs inte av de nya avgifterna för snabbladdning vid Superchargers.

Efter årsskiftet blir det inte lika roligt att vara Teslaägare längre. Då försvinner nämligen en av de allra största fördelarna – möjligheten att ladda upp elbilen helt gratis via nätet av Superchargers.

Supercharger är Teslas egen snabbladdstation som ger likström och upp till 120 kW effekt. Den höga effekten gör att man kan fylla på med upp till 270 kilometers räckvidd efter bara en halvtimmes laddning vid en Supercharger.

De Teslamodeller som beställs efter 1 januari 2017 får inte gratis laddning vid Superchargerstationerna. Eller rättare sagt, man får 400 kWh laddning per år (cirka 150 mils körning) men all laddning utöver det måste Teslaägaren betala för. Priset för laddningen har inte angetts ännu och enligt Teslas talespersoner kan det variera, beroende på marknad och elpriser. Nuvarande bilägare berörs inte, de fortsätter att ladda gratis.

Anledningen till att Tesla Motors gör en handbromssväng på detta viktiga område är att man från och med 2017 går från att vara en exklusiv lyxbilstillverkare till att massproducera elbilar. Den nya Tesla Model 3 ändrar på allt och då har man helt enkelt inte råd längre att skänka bort laddningen till sina kunder. Tesla själva hävdar att omställningen beror på att man vill bygga ut nätet av snabbladdare ännu fortare.

I praktiken betyder helomvändningen från gratis snabbladdning till avgift inte så mycket för de flesta Teslaägare. Räckvidden är mer än tillräcklig för de flestas dagsbehov och bilarna laddas oftast i hemmet, under natten. Teslas nät av Superchargers är mest betydelsefullt för bilägarna vid långfärd. Enligt Tesla Motors finns det idag 734 Superchargerstationer i världen med 4.605 laddstolpar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är helt rätt av Tesla att ta betalt för sin laddning.
Ja
258
62
Nej