Toyota: Dieselbilar kan bli dubbelt så dyra som hybridbilar

Koei Saga är drivlinechef på Toyota.

Det har varit många och långa diskussioner om dieselmotorerna efter att Volkswagens utsläppsfusk avslöjades. Flera biltillverkare har varnat för att det blir allt dyrare att klara utsläppskraven för dieselmotorer – och samtidigt blir andra tekniker, som hybrider och eldrift, billigare.

Det bekräftas nu av Toyotas drivlinechef Koei Saga.

Anledningen är alltså att utsläppsreglerna blir hårdare och då måste biltillverkarna investera i avancerad teknik för att möta kraven. Inte ens om biltillverkarna ökar inköpen av den här typen av system så volymerna ökar kan priserna hållas nere.

"Jag tror dieselmotorerna står inför en väldigt stor utmaning, och kanske också vissa bensinmotorer. För dieselmotorerna är utsläppsreningen väldigt svår. Det behövs mycket teknik och reglerna blir hårdare och hårdare. Jag tror framtidens dieselbilar kan kosta dubbelt så mycket som en hybridbil så kostnaderna kommer gå upp. Därför tror jag det blir svårare och svårare för dieselmotorn", säger Koei Saga till Autocar.

Men helt kört för dieselmotorerna är det inte, tillägger han.

"Även om reglerna blir striktare i USA, Japan, Europa och kanske Kina, kommer det finnas många regioner och länder som behöver dieselbilar. Särskilt på tillväxtmarknader tror jag det kommer finnas efterfrågan på väldigt effektiva dieselbilar med mycket vridmoment och hög pålitlighet. Vi fortsätter utveckla effektivare och klimatsmartare dieselbilar så jag tror inte dieseln kommer dö."


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är helt rätt att fortsätta satsa på dieselmotorer.
Ja
40
76
Nej