Volkswagen ID Buzz är en smart familjebuss som klarar 60 mil

Volkswagen ID Buzz är en smart familjebuss som klarar 60 mil

Den ser inte så stor ut, men faktum är att Volkswagens nya eldrivna buss har plats för åtta personer. Konceptbilen visas just nu upp på bilsalongen i Detroit som öppnade under söndagen.

Volkswagen ID Buzz är en ordlek med engelska ordet "Bus". Detta är alltså Volkswagens andra elbilskoncept under namnet "ID" – den förra modellen var en halvkombi som visades upp i september.

Designen är fyrkantigt boxig med en hel del hälsningar till 1950-talets Folkabuss. Men till skillnad från den är Volkswagen ID Buzz fyrhjulsdriven (den har en elmotor framtill och en baktill) och betydligt snabbare. 0–100 km/h ska gå på bara fem sekunder.

Volkswagen ID Buzz har totalt 374 hästkrafter och ett litiumjonbatteri på 111 kWh. Det ska vara tillräckligt för en räckvidd på drygt 60 mil enligt den europeiska NEDC-körcykeln. I verkligheten borde det innebära omkring 45 mil. Batteriet kan snabbladdas till 80 procent på en halvtimme.

Det som ska skilja ut den här familjebussen från andra är inte bara eldrivlinan, enligt Volkswagen, utan också utrymmet. Volkswagen har använt den nya elbilsplattformen för att maximera utrymmet och eftersom ingenjörerna inte behövde ta hänsyn till någon förbränningsmotor kan hela bilen optimeras för eldrift. Det är mer utrymmeseffektivt.

Det finns ett extra bagageutrymme i fronten. Förutom plattformen hjälper det långa axelavståndet och de korta överhängen till att göra bilen rymligare.

En kul detalj är att Volkswagen ID Buzz blir självkörande och att ratten då dras in mot instrumentpanelen. Förarstolen kan roteras 180 grader när bilen är i "autopilotläge". Det verkar också som att bilen inte har någon egen skärm för infotainmentsystemet utan använder en iPad.

Det är inte helt klart att Volkswagen ID Buzz ska sättas i serieproduktion precis som den är, men det är fullt möjligt om besökarna på Detroitsalongen gillar vad de ser.

Volkswagen har haft planer på att återuppliva den klassiska Folkabussen flera gånger, men det är först med den nya elbilsplattformen som det är möjligt. En förbränningsmotor stjäl för mycket utrymme. 

 "Volkswagens stora eloffensiv börjar 2020 med en helt ny bilarkitektur. Det är då vi kommer lansera en ny generation uppkopplade, helt eldrivna bilar. 2025 vill vi sälja en miljon sådana bilar årligen. Vi gör elmobilitet till det nya kännetecknet för Volkswagen", säger märkeschefen Herbert Diess.

 

Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här var riktigt snyggt – hoppas Volkswagen sätter den i produktion!
Ja
565
26
Nej