Skrotningspremie för dieselbilar ska snabba på omställningen till eldrift

Skrotningspremie för dieselbilar ska snabba på omställningen till eldrift
Foto: Bigstockphoto

Just nu fylls många stora uppställningsplatser i USA med dieseldrivna Volkswagenbilar. Efter skandalen har många VW-ägare valt att lämna in sin bil och få ersättning. Nu planerar Storbritannien att göra något liknande – men det har inte specifikt med dieselskandalen att göra.

Bilägare i Storbritannien skulle kunna få ersättning om de väljer att skrota sin gamla dieselbil och istället byter till en bil med lägre utsläpp. Nyare bilar ska inte omfattas.

London har haft enorma problem med höga utsläpp. Partiklar från framför allt dieselfordon har lagt sig över staden och orsakar hälsoproblem och dödsfall. För att komma tillrätta med det kan det alltså bli aktuellt med en skrotningspremie, skriver The Telegraph. Det skulle i så fall först införas i områden där luftkvaliteten är som värst.

Det finns också planer på att höja parkeringsavgiften för dieselbilar med 50 procent i centrala London.

Det ironiska är att dieselbilarna marknadsfördes som "rena" för bara tio år sedan, eftersom de släpper ut mindre koldioxid, enligt transportministern Chris Grayling. Nu har andra utsläpp från dieselmotorerna hamnat i rampljuset.

"Det råder inga tvivel om att vi i framtiden måste byta till lågutsläppsbilar. Vi måste göra det snart", säger han till The Telegraph.

Den tidigare transportministern Howard Cox säger att miljontals bilförare inte ska straffas för misstag som regeringen har gjort när det gäller utsläppsfrågan och subventioner för miljöklassade bilar.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker en skrotningspremie för dieselbilar låter som en bra idé.
Ja
213
79
Nej