Hyundai Ioniq är grönaste bilen i ny undersökning – Mercedes G-klass smutsigast

Hyundai Ioniq är grönaste bilen i ny undersökning – Mercedes G-klass smutsigast
Den eldrivna versionen av Hyundai Ioniq ligger bra till när det gäller utsläpp från körning och tillverkning. BMW i3 får lika högt betyg.

Det är tillräckligt svårt att ta reda på och betygsätta utsläppen från bilkörningen – för att inte tala om hela kedjan från produktion och distribution av bilen och bränslet. Men American Council for an Energy-Efficient Economy (ACEEE) har trots det gjort ett försök.

Resultatet är en lista på världens klimatsmartaste bilar där varje bil får ett "Environmental Damage Index" och en "Green Score". Självklart finns också en bottenlista med de allra sämsta bilarna.

Allra bäst enligt den här undersökningen är Hyundai Ioniq Electric med 64 poäng, som har något bättre index än tvåan BMW i3, som även den får 64 poäng. Det är högsta siffran någonsin i ACEEE:s lista. Nya Chevrolet Bolt hamnar först på sjätte plats.

Trots att den är helt ny får Chevrolet Bolt nöja sig med en sjätteplats – men det är förstås betydligt bättre än för motsvarande bensinbil.

Topplaceringarna i listan brukar oftast gå till mindre bilar så resultatet för Hyundai Ioniq Electric är riktigt bra. Längre ned på listan har Toyota tre modeller. Det är bara modellversionen med bäst resultat som tas med i listan. Det är till exempel därför som Hyundai Ioniq bara är med en gång.

För andra året i rad är det bara el- och hybridbilar som finns på topplistan, och en intressant detalj är att "konventionella" hybridbilar utan möjlighet att ladda i uttag verkar hävda sig väl mot laddhybrider.

Tesla finns över huvud taget inte med på listan.

Mercedes-AMG G 65 är ett skräckexempel på hur hög bilarnas miljöpåverkan kan vara. Fem av tolv bilar på bottenlistan är Mercedesmodeller och tre av dem är G-klass.

Längst ned på listan hittar vi stora och tunga bensinbilar i form av Mercedes-AMG G 65 och två Bentleymodeller. Faktum är att fem av tolv värsta bilarna har en stjärna i fronten.

Det finns några saker att tänka på med de här siffrorna:

• ACEEE tar inte hänsyn till utsläpp i verkligheten utan utgår från amerikanska EPA:s officiella siffror. När det gäller elbilarnas räckvidd brukar EPA-siffrorna ligga närmare verkligheten än de europeiska NEDC-siffrorna. Det hade varit bättre med verkliga utsläpp från körning men här får vi alltså hålla tillgodo med en körcykelsiffra som förhoppningsvis visar "lika fel" för alla olika biltyper.

• Elektriciteten påverkar elbilarnas utsläpp i hög grad (på kort sikt för den enskilda bilen). Alla amerikanska stater har inte förnybar el vilket förmodligen hade inneburit bättre resultat för elbilarna och laddhybriderna.

• ACEEE uppskattar utsläppen från produktion av bilen samt produktion och distribution av bränslet med standardiserade data. Förutom koldioxid mäts bland annat partiklar och kväveoxid.

Toyota Prius och laddhybridversionen Prius Prime finns båda med på listan över miljöbästa bilarna. Faktum är att den konventionella hybriden får högre betyg än laddhybriden.

Här är de bästa bilarna...

Bilmodell"Green Score"
Hyundai Ioniq Electric 64
BMW i3 (60Ah) 64
Toyota Prius Eco 62
Fiat 500e 62
Nissan Leaf 60
Chevrolet Bolt 59
Kia Soul EV 59
Toyota Prius Prime 59
Toyota Prius C 58
Ford Focus Electric 58
Honda Accord Hybrid 58
Kia Niro 58

En Bentley kör du inte för att spara på klimatet.

...och de allra värsta bilarna 

Bilmodell"Green Score"
Mercedes-AMG G 65 21
Chevrolet G2500 Express  21
Mercedes-AMG G 63 23
Bentley Mulsanne 24
Mercedes G 550 25
Toyota Sequoia FFV 26
Mercedes-AMG GLS 63 26
Bentley Continential GT/Flying Spur 27
Ford Transit T150 Wagon 27
Lexus LX 570 27
Mercedes-AMG GLE 63 27
Toyota Tundra FFV 27

Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker listan över miljöbästa och miljösämsta bilarna verkar rimlig.
Ja
101
63
Nej