Dieselförbud även i "bilstaden" Stuttgart – gäller alla bilar som inte klarar Euro 6-kraven

Dieselförbud även i "bilstaden" Stuttgart – gäller alla bilar som inte klarar Euro 6-kraven
Mercedes museum i Stuttgart är ett besöksmål för bilentusiaster. Nästa år får staden rätt att förbjuda äldre dieselbilar som inte klarar Euro 6-kraven.

För att förbättra luften i centrum väljer nu tyska staden Stuttgart att förbjuda gamla dieselbilar från 2018 under de dagar när utsläppen är för höga. Det handlar om dieselbilar som inte klarar de senaste Euro 6-utsläppskraven.

Äldre dieselbilar släpper ut högre halter hälsofarliga kväveoxider och partiklar som orsakar tusentals dödsfall varje år. Förra året överträdde Stuttgart gränsvärdena för utsläpp under 59 dagar.

Det finns en hel del undantag. Bland annat får räddningstjänsten och olika typer av leveranser köra in i staden med dieselbilar även i fortsättningen. Det handlar alltså inte om något generellt förbud som alltid gäller, utan förbudet träder i kraft när utsläppshalterna är för höga.

Stuttgart har en stor del av den tyska bilindustrin "runt hörnet", bland annat i form av hela Mercedeskoncernen. Stuttgart blir första staden i Tyskland som kan förbjuda dieselbilar. Oslo har tidigare haft tillfälligt dieselförbud och flera andra städer planerar liknande förbud.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker dieselförbud är en bra idé.
Ja
135
96
Nej