Uppstickare ska utmana jättarna med eldrivet passagerarplan

Uppstickare ska utmana jättarna med eldrivet passagerarplan
Airbus och Boeing dominerar marknaden för den typen av flygplan som eldrivna Wright Electric nu ger sig in på. De nya versionerna av Airbus A320 och Boeing 737 är effektivare än de äldre versionerna. Foto: Bigstockphoto

Flygbolagen tyngs ned av stora bränslekostnader, och om flygbränslet kan bytas ut mot elektricitet skulle flygbolagen förmodligen kunna spara miljardbelopp. Det är idén bakom nystartade Wright Electric.

Företaget ska ta fram ett kommersiellt flygplan för sträckor under 50 mil. I Sverige skulle det till exempel kunna innebära Stockholm–Göteborg, och globalt utgör den typen av flygresor 30 procent av hela marknaden för plan med smal flygplanskropp, enligt företaget.

Wright Electric har nyss visat upp det nya flygplanet med plats för 150 passagerare som ska konkurrera direkt med Boeing 737 och Airbus A320. Detta är en extremt konkurrensutsatt del av flygplansmarknaden där även kinesiska Comac, brasilianska Embraer och ryska Irkut vill vara med och utmana. Samtidigt uppdaterar Boeing och Airbus sina 737- och A320-modeller för att öka bränsleeffektiviteten. Förra året såldes 967 exemplar av Boeing 737 och Airbus A320 med smal flygplanskropp för nästan 800 miljoner kronor styck.

Wright Electric skulle inte ha samma uppbyggda och beprövade system för exempelvis service och finansiering som jättarna Boeing och Airbus, men det kan heller inte krävas av ett nystartat företag. Wrightplanen skulle istället ha fördelen att bränslekostnaden blir lägre än för konkurrenterna. Även ljudnivån blir förstås lägre – något som kan komma lägligt när många flygplatser har bullerproblem.

Brittiska Easyjet har redan skrivit ett samarbetsavtal med Wright Electric som skulle kunna få upp planet i luften.

Hur framtiden ser ut för elflygplanet beror på hur batterierna utvecklas framöver. Om utvecklingen går snabbt, med högre energitäthet, blir planet helt eldrivet, men Wright Electric har också en "backupplan" med ett hybridsystem som går ut på att batterierna ombord kan laddas av en motor, som i en elbil med räckviddsförlängare.

Flygresandet i Sverige fortsätter öka och enligt en rapport från Boeing kommer antalet flygplan i trafik av typen "single aisle" och "regional jets" öka globalt från 17.470 till 34.790 mellan 2015 och 2035 – nästan en fördubbling, alltså.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle kunna tänka mig att åka eldrivet flygplan.
Ja
45
2
Nej