Se Elon Musk få sin McLaren F1 levererad – skön tillbakablick till 1999

Se Elon Musk få sin McLaren F1 levererad – skön tillbakablick till 1999

Tänk så mycket som har hänt på 18 år. Det är det som slår oss när vi tittar på det här klippet där Elon Musk får sin McLaren F1 levererad 1999.

Vid det här laget hade en 28-årig Elon Musk sålt sitt företag Zip2 till Compaq för mer än 300 miljoner dollar (Elon fick 22 miljoner vid försäljningen). Företaget grundades av Elon och hans bror Kimbal fyra år tidigare och sålde cityguider till tidningar. Det är lite talande att inte heller Compaq finns kvar – det svaldes av Hewlett-Packard.

Belöningen för försäljningen och allt hårt arbete blev en McLaren F1 – dåtidens snackis i superbilsvärlden med en toppfart på 386 km/h som bara byggdes i 106 exemplar. Väldigt långt från elbilarna han tillverkar idag rent miljömässigt men Elon Musk är verkligen en "car guy" och verkar gilla många olika typer av bilar. Elon Musk körde sin McLaren F1 en hel del mellan Los Angeles och San Francisco. Efter några år hade den gått 1.800 mil.

"It's pretty wild, man!"

Foto: Kevork Djansezian/Getty Images

Det finns mycket annat att haka upp sig på i filmen. Kläderna! Telefonen! Och språket: "It's pretty wild, man!"

Elon Musks dåvarande flickvän, Justine Wilson, är inte riktigt lika övertygad: "Den är dekadent", tycker hon om McLaren F1. Elon Musk och Justine Wilson gifte sig 2000 och hon bytte namn till Musk. De fick sex barn och skiljde sig 2008.

Nästa projekt för Elon Musk efter Zip2 blev X.com, som han investerade en stor del av sina pengar i. X.com blev senare nätbetalningsföretaget Paypal men Elon Musk tvingades ut från bolaget efter ett bråk. Han ville lägga all företagets data på Microsofts plattform men det gick inte ledningen med på.

Senare tillkom bland annat SpaceX och Tesla på Elon Musks CV. Det är kul att se filmen och tänka på hur mycket som hänt – nu bygger han bilar som definitivt kan konkurrera med McLaren F1 rent accelerationsmässigt men som förstås har ett helt annat miljötänk.

Livet som McLaren-ägare var dock inte bara guld och gröna skogar. Han har faktiskt kraschat bilen, och det är han inte ensam om. När han skulle busköra bilen med sin vän och kollega Peter Thiel fick han en ordentlig sladd och kraschade.

"Det var ett mirakel att ingen av oss blev skadade. Jag hade inget säkerhetsbälte, vilket inte är att rekommendera", har Peter Thiel sagt i en intervju med New York Times.

Han fortsätter:

"Elons första kommentar var: 'Peter, det där var intensivt.' Sedan sa han: 'Jag har läst en massa historier om folk som blev rika och köpte sportbilar och kraschade dem. Men jag visste att det inte skulle hända mig så jag köpte ingen försäkring.' Sedan liftade vi till mötet vi skulle till."

Peter Thiel var med och grundade Paypal med Elon Musk. Han satt också i bilen när de båda kraschade – i Musks oförsäkrade McLaren F1. Foto: Alex Wong/Getty Images

Elon Musk har också ägt en Jaguar E-Type -67, en BMW 320i -78, en Audi Q7, en Porsche 911 -12 och en Hamanntrimmad BMW M5 från 2007. Nu står han som ägare till den Lotus Esprit som blev känd i Bondfilmen "The Spy Who Loved Me". Den ska han göra om till en fungerande ubåt.

Elon Musk slog till på den Lotus Esprit som blev känd från Bondvärlden. Nu ska han förvandla den till en fungerande undervattensfarkost.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag skulle också slå till på en McLaren F1 om jag hade pengarna.
Ja
102
111
Nej