Recharge granskar: Nu kan du "optimera" din elbil eller laddhybrid för längre räckvidd – men du riskerar garantin

Med hjälp av en liten box ska räckvidden i bland andra Nissan Leaf förlängas. Foto: Vtech

Att chiptrimma sin bensin- eller dieselbil ska ge lägre förbrukning och högre effekt, enligt säljarna. Optimeringen kostar några tusenlappar men om den säljs av ett separat företag kan det bli svårt att hävda bilens nybilsgaranti om du råkar ut för ett fel på bilen.

Nu finns samma möjlighet i elbilar och laddhybrider. Två av företagen som säljer "optimeringschip" är Pure Electric och Vtech. Bilarna som kan "chippas" idag är Mitsubishi Outlander PHEV och Nissan Leaf, men snart finns också optimering för Tesla Model S och Model X.

Uppdateringen för elbilarna och laddhybriderna är inte främst tänkt att höja effekten i bilarna utan att förlänga räckvidden. Efter uppdateringen får bilen ett konstant vridmoment, som ska innebära bättre verkningsgrad, och bättre bromskraftåtervinning.

När det gäller Mitsubishi Outlander PHEV gör uppdateringen att bilen kan värmas upp utan att förbränningsmotorn startar och det finns ett särskilt prioritetsläge som gör att bilen enbart kör på eldrift så länge det går. Det finns i nya Outlander PHEV, men äldre bilar kan alltså få den funktionen med hjälp av "optimeringen" från Pure Electric.

Företaget utlovar tio procent lägre förbrukning i hybridläget när förbränningsmotorn är igång. Recharge har inte testat trimkiten och kan inte bekräfta om de fungerar.

Ingen kommentar från Tesla

Tesla vill över huvud taget inte kommentera möjligheten att chiptrimma sin Model S eller Model X. Tesla i Sverige visste inte om att det fanns möjlighet att "optimera" sin bil med ett chip och eftersom Teslachippet fortfarande inte är ute till försäljning vill Tesla inte diskutera om nybilsgarantin påverkas.

Hos Nissan är det mer klara besked.

"Nybilsgarantin gäller generellt inte om man har trimmat sin bil", säger Alexandra Österplan, kommunikationschef på Nissan i Sverige.

"För att inte ta någon risk hade jag hellre avvaktat ny modell med kraftfullare batteri", fortsätter hon.

Det kan eventuellt finnas undantag om ägaren vill åtgärda ett fel som är helt avskiljt från trimningen – till exempel fjädringen eller något annat. Men om det kan härledas att felet beror på trimningen gäller inte garantin.

"Generellt kan inte Nissans garantier åberopas om bilens ursprungliga specifikationer har ändrats av någon annan aktör än Nissan. Då får kunden åberopa garantin från de företaget som har utfört förändringen", säger Alexandra Österplan.

Även hos Mitsubishi upphör garantin vid den här typen av modifiering, bekräftar Lotta Thulin, pr- och informationsansvarig på svenska Mitsubishi.

Försäkringsbolaget kan neka ersättning

Tobias Edlund är presskontakt på If.

"Vi känner till att detta förekommer", säger Tobias Edlund, presskontakt på försäkringsbolaget If.

Om optimeringen är gjord av generalagenten själv eller av en auktoriserad återförsäljare eller verkstad som är godkänd av generalagenten gäller försäkringen som vanligt. Men i det här fallet är trimningen inte godkänd och då har försäkringsbolaget rätt att neka ersättning för maskinskador som kan uppstå.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle absolut kunna tänka mig att trimma min elbil eller hybrid.
Ja
81
63
Nej