Vätgasbilar inte längre högprioriterat hos Mercedes – batterielbilarna allt bättre

Vätgasbilar inte längre högprioriterat hos Mercedes – batterielbilarna allt bättre

Mercedes har tidigare valt att satsa brett när det gäller miljöbilar, både på batterielbilar och vätgasbilar. Men nu verkar det som att koncernchefen Dieter Zetsche kan ha vänt. Vätgasbilar är inte längre ett högprioriterat område, sa han på en bilindustrikonferens i Tyskland i förra veckan, skriver Smart2Zero.

Anledningen till att Mercedesägaren Daimler nu skruvar ned förväntningarna på kommande vätgasbilar är att batteripriserna har sjunkit snabbare än väntat. Mercedes ska snabba på utvecklingen av nya elbilar och målet är nu att ha tio elbilar i programmet 2022 – inte 2025, som tidigare sagt.

Bränslecellsbilarna ska alltså inte vara särskilt konkurrenskraftiga jämfört med batterielbilar enligt Daimler, åtminstone på kort sikt. På lite längre sikt har många bilchefer sagt att de tror på bränslecellsbilar, och Dieter Zetsche poängterar att bränslecellsbilar är en "intressant lösning" som dock måste bära sig rent ekonomiskt för att bli aktuell.

Daimler har visat upp en vätgasdriven suv i konceptform. Mercedes GLC F-Cell kunde tankas med vätgas eller laddas i ett vägguttag. Modellen ska byggas i begränsad upplaga mot slutet av 2017 eller början av 2018, men det återstår att se om den ska serieproduceras och säljas till bilköpare eller om det blir i form av en testflotta med experimentbilar.

Bränslecellsbilarna, där en så kallad bränslecell omvandlar vätgas till energi som kan driva bilen, ska enligt förespråkarna kunna gå längre på en tank än en elbil kan köras på en laddning och det ska också gå snabbare att tanka en vätgasbil än att ladda en batterielbil.

En av nackdelarna är att antalet tankstationer är alldeles för litet för att bränslecellsbilarna ska bli ett rimligt alternativ för de flesta bilköpare.

Volvochefen Håkan Samuelsson har sagt att han tror på batterielbilar före vätgasbilar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker vätgasbilar är en bra idé.
Ja
31
64
Nej