Jodå, Teslas eldrivna lastbil blir verklighet – visas upp i september

Jodå, Teslas eldrivna lastbil blir verklighet – visas upp i september

Elon Musk menade allvar när han presenterade idén om att Tesla ska lansera en eldriven lastbil. Han avslöjade det i andra delen av sin "master plan", vid sidan om en del andra nyheter som är på gång.

Teslas lastbil ska enligt Elon Musk själv vara "seriously next level" och han hyllar sitt team som han tycker gör ett "fantastiskt jobb". Teslas lastbil ska presenteras redan i september.

Förutom lastbilen utvecklar Tesla en eldriven pickup, och den ska presenteras inom 18 till 24 månader, lovar Elon Musk. Det är ingen dum idé rent försäljningsmässigt: de tre mest sålda fordonen i USA är pickuper (Fords F-serie, Chevrolet Silverado och Ram) – marknaden är alltså enorm. Å andra sidan är det en konservativ del av marknaden där Ford till exempel stötte på ordentlig patrull när det stod klart att senaste generationen F-150 skulle byggas i aluminium.

Den nya lastbilen blir en viktig milstolpe för Tesla, som annars fokuserat på personbilar. Men under Teslas tak finns numera också Solarcity, som bygger solcellspaneler, och Elon Musk har planer på eldrivna minibussar som kan kallas fram med hjälp av en app. Det står klart att Tesla vill samla både energi- och transportlösningar under samma tak.

Att utveckla en eldriven lastbil är enklare sagt än gjort. Förmodligen behöver den stora och tunga batterier, något som kan betyda att den inte klarar lika tung last som en dieseldriven lastbil – eller så har Teslaingenjörerna en klurig lösning på det.

Här i Sverige har det experimenterats med en elväg som specialutvecklade lastbilar kan koppla in sig på och ladda längs vägen. Lastbilstillverkarna utvecklar också hybriddrivna lastbilar och Mercedes har visat upp en helt eldriven lastbil.

Lastbilstransporter utgör en viktig del i transportkedjan och om åkerierna kan kapa kostnader genom att slippa tanka och istället ladda sin lastbil skulle det säkert vara välkommet. Kanske kan lastbilen ladda medan den lastas eller lossas?

Ford F-150 är ständig etta på listan över USA:s mest sålda fordon. Att Tesla ger sig in i samma klass med en eldriven pickup är alltså ingen överraskning.

Mercedes Urban eTruck ska kapa utsläppen jämfört med dieseldrivna lastbilar och sänka ljudnivån. Det kan innebära att leveranser nattetid blir enklare.

En sträcka av E16 utanför Gävle har gjorts om till elväg. Här laddas en Scanialastbil med hjälp av de trådarna i luften. På så sätt kan bilen köras på eldrift i mer tätbebyggda områden. Foto: Scania

Volvo har visat upp en hybridlastbil med en räckvidd på eldrift på drygt en mil.

Vätgas skulle också kunna vara ett alternativ för lastbilarna. Nikola One är en vätgasdriven lastbil där bränslet ingår i priset.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
En eldriven lastbil med batterier är en fantastisk idé!
Ja
147
31
Nej