Så påverkas batteriet och räckvidden i Tesla Model S över tid

Så påverkas batteriet och räckvidden i Tesla Model S över tid
Foto: Bigstockphoto

När det gäller fel på batteriet har Tesla en garanti på åtta år och det spelar ingen roll hur långt bilen gått. Men den garantin gäller inte mot degradering – alltså att batteriet tappar en del av kapaciteten över tid. Det är helt naturligt.

För att ta reda på hur Teslabatterierna påverkas av upprepade laddningar och körda mil finns ett Googledokument där Teslaägare själva kan fylla i en mängd uppgifter om bilens status. Det är en fantastisk datakälla som sajten Teslanomics nu visualiserat i form av ett interaktivt diagram. Det här initiativet kommer inte från Tesla utan från märkesentusiaster.

Teslaägarna laddar bilen till 100 procent och skriver ned den beräknade räckvidden i färddatorn. Den siffran jämförs med bilens officiella räckvidd när den var ny. Bilägarna får också svara på en mängd andra frågor, till exempel hur ofta de använder Teslas Superchargers.

Siffrorna visar att...

• Teslas batterier behåller generellt sett en mycket stor del av sin kapacitet även över tid. En Teslaägare som kört nästan 36.000 mil har 93 procent av batterikapaciteten kvar. När bilen är fyra år gammal behåller i genomsnitt drygt 94 procent av batterikapaciteten.

• Spridningen kan vara ganska stor. Det finns exempel på ägare som bara har 85 procent av kapaciteten kvar efter 5.000 körda mil. Metoden för att ta reda på batteriets kapacitet är inte helt hundraprocentig så siffrorna ska tas med en nypa salt.

• Att använda Teslas Superchargers verkar inte påverka batterikapaciteten. Ägare som snabbladdar sin bil ofta verkar alltså inte få snabbare batteridegradering.

• En genomsnittlig Teslaägare i den här undersökningen använder Superchargers över 30 gånger om året.

• 5,5 procent av Teslaägarna i den här undersökningen har fått sitt batteri utbytt.

Här kan du själv se den interaktiva grafiken.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att elbilsbatterier håller bättre än många tror.
Ja
274
116
Nej