Citroën C5 Aircross är en ny laddhybridsuv som fokuserar på maximal komfort

Citroën C5 Aircross är en ny laddhybridsuv som fokuserar på maximal komfort
Designen är något helt nytt jämfört med gamla C5, men nya C5 Aircross hämtar många detaljer från Cactus och C3.

Citroën C5 är död. Mellanklassmodellen lanserades 2000 och lockade framför allt med en bekväm, gashydraulisk fjädring som varit märkets främsta kännetecken sedan 1950-talet.

Men att lansera en ny sedan- eller kombimodell låter sig inte längre göras, tycker Citroën. Därför kliver C5-modellen upp en våning och blir en suv. Citroën C5 Aircross heter den nya modellen som just nu visas upp på bilsalongen i Shanghai.

Förutom att flytta upp C5-modellen ett snäpp är den största nyheten att C5 Aircross kommer som laddhybrid. För den som inte vill ladda finns också vanliga förbränningsmotorer utan elteknik.

Under skalet bygger Citroën C5 Aircross på samma EMP2-plattform som Peugeot 3008.

Laddhybriden har en bensinmotor och elmotorassistans. Den officiella räckviddssiffran blir fem mil och vad det innebär i verkligheten hoppas vi kunna återkomma till i ett test. Laddhybriden ska fixa 0–100 km/h på 4,5 sekunder – prestanda är annars något som Citroën inte fokuserat mycket på genom tiderna.

Citroën vill locka köpare som är ute efter en bekväm och avslappnande bil även i fortsättningen, men den gamla gashydrauliska fjädringen var för dyr att vidareutveckla. Därför kommer C5 Aircross med ett nytt system med konventionella stötdämpare och fjädrar, men med något som kallas Progressive Hydraulic Cushions, som ska hindra potthål och andra ojämnheter från att förstöra fjädringskomforten. C5 Aircross får också dubbelglas i de främre rutorna och extra motorisolering för att sänka ljudnivån.

Lansering i Europa blir mot slutet av 2018.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag gillar designen!
Ja
146
28
Nej