Tesla är världens femte största biltillverkare, räknat i börsvärde

Tesla är världens femte största biltillverkare, räknat i börsvärde
Elon Musk är ”bara” 45 år och har därför många år kvar som företagsledare. Foto: Getty Images.

Bilindustrins vagga stod i Detroit, USA. Där etablerade sig General Motors och Ford Motor Company för mer än 100 år sedan. Två av bilindustrins giganter – ändå får båda två en knäpp på näsan av Tesla, ett företag som nyss kom in i tonåren.

Den senaste tiden har Teslas aktievärde stigit rejält och under torsdagen var man uppe i ett värde på 51,42 miljarder dollar. Därmed har Tesla passerat både Honda, General Motors och Ford under våren.

Det är fortfarande en bit kvar till Volkswagens, BMW:s och Daimlers börsvärde på runt 80 miljarder dollar. Sen blir det ett stort hopp upp till Toyota Motors Corporation på 174 miljarder dollar. Men att ett så ungt företag som Tesla kunnat svinga sig upp till femteplatsen inom bilindustrin är imponerande.

Enligt Elon Musk ligger Teslas marknadsvärde ("Market Cap") för högt:

"Jag är övertygad om att det här marknadsvärdet är högre än vi förtjänar," sa Elon Musk i en intervju med brittiska The Guardian. "Vi är ett företag som förlorar pengar".

Att amerikanska bilindustrins jätteföretag som Ford och GM blir passerade av Tesla är ett tecken på vad som komma skall. Detta trots att GM sannolikt går mot en vinst på nio miljarder dollar i år, och Ford hamnar förmodligen kring sex miljarder dollar i vinst. Tesla går "som vanligt" mot ännu ett år av förlust, kanske kring en miljard dollar.

Aktievärdet speglar prestation men framför allt kommande, förväntade framgångar. Även om marknaden gillar vinsterna från GM och Ford tror de att Tesla kan ge ännu mer, i framtiden. För Teslas del stavas "framtiden" med siffran 3. Under slutet av det här året rullar de första Tesla Model 3 ut till sina nya ägare och då inleds en ny era för elbilsföretaget.

De senaste kvartalen har Tesla legat på en produktion kring 25.000 bilar (runt 100.00 per helår) men med Model 3 lägger man in en mycket högre växel. Det blir en enorm utmaning och det vet om någon GM och Ford, som förfinat massproduktionen till ett vinstgivande mästerverk. Elon Musks ambitiösa framtidsplaner har satt hård press på de anställda, som ibland jobbat så hårt att de svimmat i Fremont-fabriken.

Men uppenbarligen tror aktiemarknaden på Elon Musk visioner, som även inkluderar rymdföretaget SpaceX och det uppköpta solenergiföretaget SolarCity. Tesla vill erbjuda konsumenterna en komplett lösning med solenergi, lagring i hemmet och mobilitet. Lojaliteten hos kunderna har hittills varit mycket hög, trots att kvalitetsnivån inte alltid varit på den nivå som man kunnat förvänta sig.

Kan Elon Musks visioner närma sig konsumenternas behov på ett trovärdigt sätt är det sannolikt att Teslas aktievärde fortsätter att stiga. Närmast på tur i hackordningen är alltså Daimler AG (Mercedes), Volkswagen AG och BMW AG.

I framtidsprognosen ska man också väga in det faktum att Elon Musk "bara" är 45 år. Som företagsledare kan han fortsätta att öka värdet i sin koncern i många år till. Går det i samma takt som hittills är det ingen som kan (törs?) gissa hur det ser ut om 10–15 år. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror att Teslas börsvärde fortsätter att öka, förbi BMW, VW och Daimler.
Ja
58
60
Nej