Panoz GT-EV är elbilen som kan överraska i stenhårda 24-timmars på Le Mans

Elbilarna har redan infiltrerat racingvärlden, bland annat i form av Formel E och racingserien Electric GT, där förarna kör Teslabilar. Snart kan det också dyka upp elbilar i en annan del av motorsporten där de knappast varit välkomna förut: långloppsracing.

Bilen på de här bilderna heter Panoz GT-EV och är utvecklad av ett företag som heter Green4U. Bakom företaget står Don Panoz, som också var en av figurerna bakom DeltaWing – ett racingprojekt som var riktigt spännande men som inte lyckades så bra som väntat – och motorsportveteranen Brian Willis som varit delaktig i både F1 och Nascar.

Panoz GT-EV är en helt eldriven och fyrhjulsdriven racebil som skulle kunna ställa upp i 24-timmars på Le Mans redan nästa år om allt går som det ska. Batterierna är placerade där passageraren annars skulle sitta och de räcker för körning i ungefär 55 minuter. Batteriets placering gör att bilen blir något tyngre på höger sida men det är helt okej, enligt teamet bakom bilen, med tanke på banans layout.

Vi har ju alla hört talas om termen räckviddsångest i elbilar men det ska inte vara något problem, enligt Green4U. Batteriet byts ut i depån och på så sätt är bilen snabbt ute på banan igen. Räckvidden ska ligga på mellan 14 och 18 mil under "raceförhållanden".

Bilen ska ha en effekt på ungefär 450 kW (drygt 600 hästkrafter) och den har aktiv aerodynamik och mycket kolfiber för att hålla luftmotståndet och vikten nere. Tjänstevikten ligger på 1.250 kilo. Toppfarten blir ungefär 280 km/h vilket är långsammare än bilarna i snabbaste klassen på Le Mans, men toppfarten kan säkert höjas när tekniken utvecklas och konkurrenterna kan knappast skryta med noll lokala utsläpp.

Precis som DeltaWing-bilarna kan Panoz GT-EV ställa upp i Le Mans-tävlingens "Garage 56-klass" där experimentbilar får köras med lite lättare regelverk för att främja teknisk utveckling. Och även om bilen inte skulle klara sig runt banan finns det säkert en del tekniska detaljer och idéer som kan dyka upp hos konkurrenterna framöver.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att en elbil kan lyckas riktigt bra i 24-timmars på Le Mans.
Ja
85
25
Nej