Nu testas elbilsladdning i lyktstolpen: "Enkelt och kostnadseffektivt"

Det är mycket blandad nivå på laddstationerna för elbilar och laddhybrider i svenska kommuner. Vissa håller hög nivå med bra tillgång och korta köer medan andra knappt har några laddstolpar alls.

Jan Kristofferson är projektchef på Sustainable Innovation.

Men det händer mycket på det här området, och snart kan en ny lösning snabba på omställningen. Det är viktigt när allt fler bilköpare väljer en elbil eller laddhybrid.

Vattenfall testar nu att använda befintliga lyktstolpar som publika laddplatser i Askersund, tillsammans med Sustainable Innovation.

"Det finns ett behov att kunna etablera laddplatser till en lägre kostnad. Med hjälp av publik vägbelysning som redan är på plats behöver man inte gräva upp vägar, lägga nya ledningar och liknande. Vid många parkeringar finns även redan vägbelysning där det blir enkelt och kostnadseffektivt att etablera laddplatser", säger projektledaren Jan Sandqvist.

"Man behöver inte gräva upp vägar eller lägga nya ledningar"

Lyktstolpen förses med en kommunicerbar nod för att hålla koll på om laddplatsen används eller om den är trasig. På sikt kan systemet också samla in data om väder och trafikförhållanden. Men alla problem är inte lösta ännu.

"Idag finns det inget stöd i ellagen att leverera el till laddning via vägbeslysningsnäten, så i projektet har vi behövt ett särskilt undantag för att genomföra testerna. Energimyndigheten har dock stött på regeringen om en lagändring och vi hoppas att den snart kan bli verklighet", säger Jan Kristoffersson, projektchef på Sustainable Innovation.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

En bra idé!
Ja
123
10
Nej