Toyotas helelektriska bil får ny batteriteknik – lanseras redan 2022

Toyota kan lansera en helelektrisk bil redan om fyra-fem år. Den nya elbIlen kommer att kunna laddas på bara några minuter med hjälp av ny batteriteknik.

Toyota satsar nu även helelektriskt. På bilden ses dock Prius laddhybrid.

Toyota som tidigare varit ivrig förespråkare av bränsleceller, överraskade förra året genom att tillkännage att man vid sidan av sina vätgasfordon startar tillverkning av renodlade elbilar. Något som tycks ske snabbare än många trodde. Japanska medier rapporterar att Toyota planerar att lansera sin första helelektriska bil redan 2022.

Tidningen Chunichi Shimbun rapporterar att anledningen till Toyotas elbilssatsning främst beror på en ny typ av batterier, så kallade solid state-batterier. Som namnet antyder är elektroderna förbundna med en elektrolyt i fast form, till skillnad från dagens Litium-jon-batterier, som har en flytande elektrolyt. Den nya tekniken innebär att batteriet dels är säkrare, men också att de har högre energitäthet samt att de laddas betydligt snabbare är dagens Litium-jon-batterier, som tar upp till en halvtimme att ladda.  

Många biltillverkare tros komma att satsa på den nya batteritekniken, bland annat Hyundai som redan lär ha byggt en anläggning för att producera solid state-batterier.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Klokt av Toyota att även satsa på eldrivet.
Ja
253
16
Nej