Gävle är Sveriges bästa elbilskommun: "Vi är på väg i rätt riktning"

Gävle är Sveriges bästa elbilskommun: "Vi är på väg i rätt riktning"

Elbilister verkar ha en riktig gräddfil – åtminstone i Gävle. Nu står kommunen som vinnare i tävlingen Laddguldet som utses av tankesmedjan Fores och elbolaget Fortum.

Vinnarkommunen ska göra det enkelt att äga, köra och ladda sin elbil.

Gävle har enligt juryn en "tydlig vision om en fossilfri kommun 2020" och ett mål om att ha flest laddstolpar i landet. Till årsskiftet ska 160 nya laddstolpar sitta uppe tack vare pengar från Klimatklivet. Priset delades ut av Centerpartiets Annie Lööf.

"Det är en bekräftelse att vi är på väg i rätt riktning. Vi var väldigt glada bara att vara med bland finalisterna", säger Anders Holmsten, affärsområdeschef för energitjänster på Gävle Energi, till SVT Nyheter.

Efter Gävle kom Östersund och Falun. Övriga finalister var Jönköping, Kalmar och Stockholm.

Tesla Club Swedens ordförande Tibor Blomhäll fick ta emot pris för årets el(d)själ med motiveringen att han inte bara engagerar sig i Tesla utan täcker in hela elbilssfären där han aktivt driver på Elbilssverige.

"Jag känner mig enormt hedrad, stolt och tacksam. Förutom att priset sporrar mig till fortsatt engagemang hoppas jag även kunna använda det som ett slags kvalitetsbevis och dörröppnare i mitt fortsatta arbete att försöka påverka och sprida information om elbilar", skriver han på Tesla Club Swedens hemsida.

Gott om laddplatser i Gävle. Karta: uppladdning.nu

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker min kommun har bra satsningar på elbilar och laddstolpar.
Ja
8
41
Nej