Svenska städer slåss om åtta nya vätgasmackar

Snart blir det lite lättare att tanka vätgas längs svenska vägar.

Annons
Annons

Sverige ska få åtta nya vätgasmackar före 2020. Totalt har 32 svenska städer anmält sitt intresse.

Tankstationerna för vätgas ingår i det EU-finansierade projektet Nordic Hydrogen Corridor. Organisationen Vätgas Sverige är med i projektet som också ska ge svenska kommuner möjlighet att provköra bränslecellsbilar – kanske för att köpa in dem till sin verksamhet.

”Dialogen har varit mycket positiv och flera orter är verkligen aktiva och visar stort intresse av att lära sig mer om fördelarna med vätgas och hur det kan påverka orten positivt”, säger Björn Aronsson, verksamhetsledare på Vätgas Sverige.

Vätgasmackarna ska byggas längs de större motorvägarna mellan Stockholm, Oslo och Köpenhamn. Det innebär E4, E6, E20 och E18. Vilka städer som ska få de nya vätgasmackarna blir klart under försommaren.

Idag finns fyra vätgasmackar i Sverige: Arlanda, Göteborg, Mariestad och Sandviken. I år planeras ytterligare två stationer i Umeå och Stockholm.

Bränslecellsbilar tankas med vätgas – vilket går betydligt snabbare än att ladda en elbil – och släpper bara ut vattenånga. Men bilarna som finns att köpa är få och dyra, och kritiker hävdar att vätgasbilar är ineffektiva ur energi- och miljösynpunkt.

Annons
Annons
Rulla till toppen