Diesel-Tesla är snålare än dieseldriven Volvo

Dieselbilarna brukar ofta hyllas för den höga effektiviteten. Jämfört med en bensinbil jobbar en dieselbil på lägre varvtal och den behöver en mindre mängd bränsle...

Annons
Annons

Dieselbilarna brukar ofta hyllas för den höga effektiviteten. Jämfört med en bensinbil jobbar en dieselbil på lägre varvtal och den behöver en mindre mängd bränsle än en bensinbil för att ta sig samma sträcka.

Men jämfört med en helt eldriven bil står den sig slätt. Elbilen är betydligt mer effektiv. Och nu visar ett nytt experiment att elbilen är effektivare även om den förses med en dieselgenerator.

Experimentet gjordes av australiska elbilsklubben och en Teslaklubb. En Tesla Model S P85D försågs med en dieselgenerator och ställdes mot en Volvo V40 D4. Den tog sig inte lika långt som ”diesel-Teslan” med samma mängd bränsle.

Diesel-Teslan drog 4,46 liter och Volvon 4,8

Dieselgeneratorn gav 18 kWh energi utifrån 4,46 liter bränsle som tog Teslan 104,6 kilometer. Volvon hade en förbrukning på 4,8 liter för samma sträcka. Då ska vi också tänka på att Volvon väger betydligt mindre än den 2,2 ton tunga Teslan.

Experimentet är inte helt vetenskapligt gjort, men det är ändå intressant att se skillnaderna mellan bilarna. Vi ska också komma ihåg att även om dieselgeneratorn gav lägre förbrukning än diesel-Volvon har den i princip ingen utsläppsrening alls.

Annons
Annons
Rulla till toppen