Centerpartiet vill storsatsa på elbilar – högre bonus och halverad parkeringsavgift

Antalet elbilar borde öka kraftigt, anser Centerpartiet, och föreslår flera stimulansåtgärder. Satsningen värderas till en halv miljard kronor.

Centerpartiet vill storsatsa på elbilar – högre bonus och halverad parkeringsavgift
Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl vill ha fler elbilar i städerna.

Om Norge kan, då kan vi i Sverige också. Ungefär så resonerar Centerpartiet och föreslår flera stimulansåtgärder för att öka antalet elbilar – främst i storstäderna.

Ett sätt att stimulera elbilarna i storstäderna är att halvera parkeringsavgifterna. Det fanns sådana stimulanser förut men Högsta förvaltningsdomstolen slog fast att det inte är möjligt att skilja på fordonen. Därför behövs det en lagändring i riksdagen.

"Vi vill att de stora städerna ska sälja lika många miljöbilar som man gör i Oslo," säger Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl till Sveriges Radio. "Där är varannan bil en el- eller gasbil, i Sverige är det bara sju procent."

Centerpartiets förslag kommer att kosta 500 miljoner kronor, varav 200 miljoner kommer från staten och resten ska kommunerna skjuta till. I satsningen ingår en utbyggd laddinfrastruktur.

Dessutom vill Centerpartiet öka bonusen för elbilar till 100.000 kronor samt införa skatteavdrag för de som installerar laddbox hemma. Målet med åtgärderna är 45.000 fler elbilar i Malmö, Göteborg och Stockholm under nästa mandatperiod.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Ett bra förslag, tycker jag!
Ja
26
1
Nej