Volvo känner pressen – visar eldriven lastbil utan förare

Utmanas av Tesla och en svensk uppstickare.

Volvo känner pressen – visar eldriven lastbil utan förare

De stora lastbilsjättarna är under press från bland andra Tesla och svenska uppstickaren Einride.

För att visa att framtidens lastbil inte nödvändigtvis behöver vara varken dieseldriven eller försedd med en mänsklig förare har Volvo Lastvagnar visat upp en eldriven, uppkopplad och förarlös lastbil.

Lastbilen heter Vera och är egentligen ingen färdig lastbil utan snarare en bottenplatta utan förarhytt där en trailer kan hakas på. Vera kan lasta upp till 32 ton.

Det råder stor brist på lastbilschaufförer samtidigt som världshandeln bara ökar, bland annat på grund av näthandeln, så det är inte underligt att Volvo hoppar på det autonoma lastbilsracet.

"Vi tror det kommer sitta en förare bakom ratten under överskådlig framtid, men ganska snart börjar vi se självkörande kommersiella fordon i vissa områden", sa Lars Stenqvist, teknikchef på Volvo Lastvagnar, på en konferens i Berlin, enligt Reuters.

Som det ser ut idag kan Vera inte köra lika snabbt som en vanlig lastbil med förare av säkerhetsskäl,

Men Vera är inte färdigutvecklad, påpekar Volvo Lastvagnar, som heller inte vill avslöja när den blir verklighet. I ett första skede tror Volvo att Vera kan användas i hamnar och stora logistikanläggningar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det ser ut som att Volvo ligger bra till i omställningen till framtidens transporter.
Ja
5
2
Nej