Amerikanska Tesla-utmanaren Faraday Future i allvarlig kris – konkurs snart?

En av Faraday Futures grundare, Nick Sampson, meddelade i tisdags att han lämnar företaget. Kinesiska investerare som utlovat två miljarder dollar levererar inte och den ekonomiska krisen kan bli slutet för företaget.

Amerikanska Tesla-utmanaren Faraday Future i allvarlig kris – konkurs snart?
Nick Sampson meddelar att han lämnar Faraday Future. Foto: Ethan Miller/Getty Images.

Uppstickaren Faraday Future såg ut att kunna utmana Tesla på allvar men "FF" har haft en skakig resa med många avhopp. I tisdags meddelade en av Faraday Futures grundare, Nick Sampson, att han lämnar företaget.

Även chefsingenjören Peter Savagian har lämnat företaget, uppgavs det under tisdagen. Savagian är en av fordonsindustrins mest erfarna elbilskonstruktörer och jobbade bland annat hos General Motors när man utvecklade föregångaren EV1.

När kinesiska investmentföretaget Evergrande utlovade två miljarder dollar till Faraday Future – i utbyte mot 45 procent av aktierna – såg ekonomin mycket bättre ut. I början av 2018 fick 800 miljoner dollar från Evergrande men de resterande 1,2 miljonerna har inte synts till.

Utan nya pengar har Faraday Future tvingats varsla personal och vissa anställda har blivit arbetsbefriade utan lön under november och december.

I ett pressmeddelande från Faraday Future står det att företaget blivit förhindrade av kinesiska Evergrande att söka andra investerare. En domstol i Hong Kong har dock gett Faraday Future möjlighet att ta in nya investerare, om några sådana går att hitta. Men med viktiga nyckelpersoner borta och inga pengar till löner ser läget onekligen dystert ut för Faraday Future.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror inte att Faraday Future finns kvar om ett år, tyvärr. ( = gasa)
Ja
93
27
Nej