Volkswagen visar mobil laddstation för elbilar – kan användas vid event eller tillfälliga behov

En flyttbar laddstation med eget batteri är ett smidigt sätt att ladda elbilen. Kan även kopplas in på elnätet. Konceptet visar även på möjligheten att återanvända begagnade batteripaket.

Volkswagen visar mobil laddstation för elbilar – kan användas vid event eller tillfälliga behov

Smidig, smart och tillgänglig laddning är en mycket viktig komponent under lanseringen av elbilar. Volkswagen visar nu en mobil snabbladdningsstation som kan ladda upp till 15 elbilar, eller placeras tillfälligt och kopplas in på elnätet.

Den flyttbara laddstationen kan placeras ut vid ett större event, som till exempel en konsert eller idrottsarrangemang. Kapaciteten är 360 kWh i det inbyggda batteripaketet och med trefas växelström från elnätet (upp till 100 kW) räcker strömmen för att kontinuerligt ladda elbilar. Laddstationen kan även förses med AC-laddskor för att fler elbilar ska kunna laddas samtidigt.

Volkswagens mobila laddstation är ännu så länge på konceptnivå, men målet är att man ska ha färdiga prototyper under 2019 som kan testats i VW:s hemstad Wolfsburg. Till 2020 ska de mobila laddstationerna placeras ut i fler städer.

Den mobila laddstationen är också ett exempel på hur elbilarnas batteripaket kan få ett andra liv. En elbil som skrotas, av ålder eller andra skäl, har ett batteripaket som sannolikt har kvar ganska stor del av sin ursprungliga kapacitet. Flera begagnade batteripaket kan tillsammans utgöra en "backup" vid produktion av grön el från solceller och vindkraftverk, där energitillgången av naturliga skäl inte är jämn dygnet runt.

Volkswagens mobila laddstation är uppbyggd med batteripaket som ska användas i den elbilsplattformen MEB, VW Groups Modular Electric Toolkit. Laddstationen är därför tekniskt förberedd för att i framtiden byggas med begagnade batteripaket från VW-modeller. Men principen kan förstås även användas för andra biltillverkares batteripaket.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Mobila laddstationer låter som en bra idé!
Ja
107
20
Nej