Magnus elbil flåsar på högvarv: "Helt galet"

Fläkten förstör elbilskänslan – men det är inget fel på bilen, hävdar Volkswagen.

Magnus elbil flåsar på högvarv: "Helt galet"

En av de största fördelarna med att byta till elbil – och som många kanske inte tänker på förrän de faktiskt provkör – är att körningen blir så tyst. Bullret från förbränningsmotorn försvinner och i stadstrafiken är bilen nästan helt ljudlös.

Men så blev det inte för auto motor & sport-läsaren Magnus Ludvigsson.

Han fick först vänta nästan ett år på leverans av sin Volkswagen e-Golf – och som om inte det vore nog visade det sig att bilen har ett jobbigt problem som inte verkar gå att lösa.

Problemet är att kylfläkten väsnas extremt mycket och går på högvarv redan nu på vintern. Hur det blir på sommaren med varmare temperaturer återstår att se.

"Orkar inte ha den kvar"

"Bilen väsnas så mycket att vi nu ska försöka reklamera den, vi orkar inte ha den kvar. Vi som trodde att vi hade köpt en tyst elbil. Möller Bils demo-e-Golf väsnas tydligen lika mycket. Hur ska det då bli i 30 graders värme på sommaren?", säger han.

Möller Bil lyckades inte återskapa problemet när den var inne för kontroll men Magnus Ludvigsson har filmat hur mycket det kan låta vid vanlig, lugn körning.

"Nu i måndags lyckades jag visa dem hur den beter sig, även om den då bara gick på knappt hälften av den ljudnivå som den kan skrika ur sig allt för ofta, vilket jag poängterade. Dagen efter konstaterade de att deras demobil hade 'liknande beteende' som vår e-Golf och därför är bilen helt normal enligt dem."

Det låter definitivt som att något är fel, men så är inte fallet varken enligt Volkswagens svenska kundtjänst eller märkets informationschef.

Flåsande fläkt klassas som "produktegenskap"

Volkswagens kundtjänst kallar problemet för "en produktegenskap":

"Vi har nu undersökt ditt ärende. Informationen vi har fått är att när bilens elmotor behöver kylas går kylarfläkten igång på detta sätt, samt om man behöver värme eller kyla i kupén. Det fel du upplever på bilen är en produktegenskap och går inte att åtgärda", svarade kundtjänsten.

Det svaret gav Magnus Ludvigsson inte mycket för.

"Det är helt galet att en elbil ska låta så här, speciellt med tanke på att den en vecka kan vara helt knäpptyst och sen veckan efter vrålar den som att man har kört en fossilbil riktigt hårt, trots att vi kör bilen på precis samma lugna sätt hela tiden", säger han.

"Vi beklagar förstås om kunden upplever detta som ett problem"

Han tycker också det är lite komiskt att återförsäljarens demobil har texten "Bilen som inte märks" klistrad på sidorna.

Så här svarar Volkswagens svenska informationschef Marcus Thomasfolk:

"Vår verkstad gjorde en undersökning av den aktuella bilen och kunde inte konstatera att det fanns något fel. Att det uppstår ett ljud från kylarfläkten när det behövs kyla eller värme i kupén är något som förekommer. Vi beklagar förstås om kunden upplever detta som ett problem."

Uppdatering 21/2: Bilen kommer att undersökas hos VW i Södertälje. Fortsättning följer.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag funderar på att byta till en elbil.
Ja
243
409
Nej