Polestar 2 är officiell – här är alla fakta om nya elbilen

Volvos prestandadivision visar upp nya modellen.

Polestar 2 är officiell – här är alla fakta om nya elbilen

Efter flera omgångar av teaserbilder och flyktiga faktauppgifter är det nu dags för officiell premiär av Polestars nya elbil. Lanseringen sker vid det nya Polestarkontoret i Göteborg.

Polestar var tidigare Volvos prestandadivision, och kommer fortsätta vara det. Men huvudfokus blir även "hållbar mobilitet" – det handlar alltså om uppkopplade elbilar som inte nödvändigtvis kommer köpas. Istället ska kunderna prenumerera på sin bil och sköta det mesta via en app. Kunderna ska få allt på samma faktura och återförsäljarna, eller "Polestar Spaces" som de kallas, hamnar inte ute i tomma industriområden utan mitt i stan.

Första exemplet vad prestandahybriden Polestar 1, men nu kommer alltså den första helt eldrivna modellen, Polestar 2.

• Polestar 2 kommer kosta från 39.900 euro, och det är för att kunna konkurrera med Tesla Model 3, skriver Polestar. Under det första året finns en specialutrustad "Launch Edition"-version som kostar 59.900 euro.

• Batteripaketet är på 78 kWh och ska ge en räckvidd på 50 mil enligt WLTP-körcykeln.

• Effekt på 408 hästkrafter och vridmoment på 660 Nm. 0–100 km/h går på 5 sekunder.

• Bilen baseras på Geelykoncernens CMA-plattform, alltså samma som Volvo XC40.

• En intressant detalj om batteriet är att de 27 batterimodulerna bidrar till att minska vibrationer och ljudnivå. Vägljudet ska ha sänkts med 3,7 decibel.

• Det finns ett särskilt prestandapaket, Performance Pack, som innehåller stötdämpare från Öhlins, bromsar från Brembo och unika 20-tumsfälgar. Den får också guldfärgade Polestar-säkerhetsbälten och bromsok.

• Bilen kan låsas upp med mobilen med hjälp av blåtand, och föraren kan även dela bilen med andra genom mobilappen samt öppna upp bilen för leverans av paket.

• Polestar 2 får två elmotorer, en på bakaxeln och en på framaxeln, vilket gör bilen elektriskt fyrhjulsdriven.

• Den inbyggda laddaren är på 11 kW och Polestar 2 stöder snabbladdning på upp till 150 kW.

• Det bakre bagageutrymmet är på 404 liter (VDA) och det främre under "motorhuven" är på 34 liter.

Bakljusrampen har 288 lysdioder som lyser starkare ju hårdare du bromsar.

Nytt infotainment och veganinteriör

Polestar gör också en stor sak av det nya infotainmentsystemet som utvecklats tillsammans med Google och som baseras på mobiloperativsystemet Android. Biltillverkarna har haft blandad framgång utvecklat egna infotainmentsystem, och Polestarchefen Thomas Ingenlath själv erkänner att biltillverkarna misslyckats kapitalt med att utveckla moderna system.

Men nu är det alltså Google som sköter grunderna i Polestars system. Systemet har röststyrning med hjälp av Google Assistant och navigation med Google Maps. Bilens mjukvara kan även uppdateras direkt via nätet.

Interiören är "vegananpassad" som standard, skriver Polestar, vilket innebär "progressiva textilier" som även sparar flera kilos tjänstevikt jämfört med skinnklädsel. Polestar 2 har också fyra extraantenner för blåtand som gör att föraren kan låsa upp bilen med mobilen utan att behöva vara precis vid bilen. De fyra antennerna säkerställer också att man inte lämnar bilen olåst utan att veta om det. En annan kul detalj är det inte finns någon startknapp, precis som i Tesla.

"Utvecklats med passion"

"Polestar 2 är vår första helt eldrivna volymmodell. Allt har designats och utvecklats med passion. Som eldrivet prestandamärke och genom våra kommande lanseringar av helt eldrivna bilar, vill Polestar lösa världens luftkvalitetsutmaningar. Vi utvecklar eldrivna prestandabilar som är kul att äga och köra", säger Thomas Ingenlath, chef för Polestardivisionen.

Pris och lansering

Priserna börjar alltså på 60.000 euro i första skedet för lanseringsversionen. Senare sänks priset till 40.000 euro. Produktionen startar tidigt 2020 i Kina.

Sverige är ett av flera länder som kommer få egna Polestar Spaces men exakt när det första öppnar är inte klart.

Missa inte vår intervju med Thomas Ingenlath: "Jag borde inte berätta det här än..."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Polestar 2 är riktigt snygg!
Ja
758
109
Nej