PSA-chefen: Politikerna är blinda – elektrifieringen kan skada hela samhället

Om inte biljättarna får bidrag för att bygga batterifabriker kommer bilindustrin slås ut, enligt chefen för Peugeot/Citroën och Opel.

PSA-chefen: Politikerna är blinda – elektrifieringen kan skada hela samhället
Nya Peugeot 208 kommer med tre motoralternativ: Bensin, diesel samt eldrift. 50 kWh-batteri, elmotor på 136 hk, WLTP-körsträcka 34 mil.

Det råder väldigt delade meningar om elektrifieringen – vissa tycker den går alldeles för snabbt medan andra hellre hade sett ett ännu högre tempo.

PSA-koncernen, där Peugeot och Citroën ingår, har precis fått tillskott av Opel – tre märken med ganska olika strategier för elbilar och laddhybrider.

Vi intervjuade Carlos Tavares, vd för PSA-gruppen, på bilsalongen i Genéve. Det står klart att han är orolig inför framtiden.

• Hur ser du på elektrifieringen?

"Våra politiska ledare är blinda och vill inte ha en dialog. Den hastighet som vi tvingas elektrifiera med kan skada hela samhället, förändra det i grunden. Hur vi lever. 40 procent av bilarnas värde försvinner till Asien, när alla tvingas köpa batterier därifrån."

Carlos Tavares är koncernchef för PSA-gruppen där Peugeot, Citroën och Opel ingår. Foto: Getty Images

• Är du oroad för europeisk bilindustri?

"Vi inom PSA ligger bra till, vi kommer perfekt till elekrifieringen. Så vi klarar oss. Men cheferna kan inte godkänna affärsplaner som ger förluster. Vi behöver stöd från EU för att bygga batterifabriker. Om vi inte får det är det över. Europeisk bilindustri slås ut! 13,9 miljoner människor arbetar inom industrin."

• Vad borde politikerna göra?

"Investera i infrastruktur, stödja batterifabriker, sköta skatteinkomsterna. Men de är inte professionella. Vi kan bygga bilarna."