GM ger efter och svänger helt – nu kommer en eldriven pickup

Chefen bekräftar: Utmanare till Teslas pickup på gång.

Annons
Annons

Den mest sålda bilen i USA är egentligen inte en bil utan en lastbil, nämligen Ford F-150 – och så har det varit i flera årtionden.

Amerikanerna är galna i sina pickuper och de står för en stor del av biljättarnas försäljning och intäkter.

De har dock inte alltid varit så nyskapande. Visst, Ford var tidigt ute med aluminiumkaross i F-150 och numera finns även sex- och till och med fyrcylindriga motorer i pickuperna, men de ska tilltala en ganska konservativ kundkrets.

Helomvändning – på bara ett halvår

Nu blir det ändring. GM-chefen Mary Barra har bekräftat att koncernen utvecklar en helt eldrivan ”full-size pickup” och den blir därmed en direkt konkurrent till Teslas nya pickup, som Elon Musk har planer på.

”Vi ska skapa en helt eldriven framtid med ett helt modellprogram av elbilar inklusive stora pickuper”, säger Mary Barra.

Det är verkligen helt andra tongångar än för bara några månader sedan. I november berättade nämligen den globala strategichefen Mike Abelson att det ”inte blir någon eldriven eller självkörande pickup”.

GM har tidigare försökt få igång ett samarbete med pickuptillverkaren Rivian, som nu istället börjat jobba med Ford. Enligt uppgifter till Bloomberg är GM tagna på sängen av intresset för eldrivna pickuper och koncernens elbilsteknik som finns i produktion idag är inte anpassad för tunga fordon – bara för personbilar och suvar.

Annons
Annons
Rulla till toppen