Nytt elbilstest visar: Tesla Model X är effektivare än Audi e-tron

5 elbilar i test: Lägre förbrukning och större batteri ger längre räckvidd.

Nytt elbilstest visar: Tesla Model X är effektivare än Audi e-tron

Elbilarna som säljs idag har betydligt bättre räckviddssiffror än för bara några år sedan. Även om genomsnittssvensken inte åker mer än strax över tre mil per dag uppskattar många att kunna köra längre än så på en laddning.

Men även om nyutvecklade elbilar ofta har en räckvidd på över 30–40 mil i verklig körning finns det stora skillnader i både räckvidd och förbrukning. Och hög prislapp betyder inte alltid lång räckvidd. Det visar ett tyskt test som hyrbilsföretaget Nextmove gjort.

Totalt har åtta exemplar av fem olika bilmodeller testats på tyska autobahn. Testerna gjordes utanför Leipzig i solsken och åtta plusgrader en söndagmorgon, för att trafiken inte skulle påverka resultatet för mycket. Två testomgångar gjordes, med snittfart på 115 respektive 130 km/h.

Audi kräver sin förare för att gå snålt

Bilarna som deltog i testet vad Audi e-tron (med 21-tums sommardäck), Tesla Model X 100D (med 19-tums vinterdäck och 20-tums sommardäck), Hyundai Kona (med 17-tums sommardäck och 17-tums vinterdäck), Tesla Model S 100D (med 19-tums vinterdäck) och Tesla Model 3 Long Range Dual Motor (med 19-tums sommardäck). Audi e-tron testades med både vanliga backspeglar och de digitala kamerorna som ska sänka förbrukningen.

Som synes är det en brokig skara bilar med olika uppsättningar däck. En annan egenhet med testet är att det kördes utan kupévärme i klimatanläggningen – bara stolsvärme var tillåtet. Det ger lägre förbrukning.

Testet visade att Audi e-tron verkligen kräver en van elbilsförare för att gå snålt – en förare som kör den första gången får mycket högre förbrukning.

Förbrukningstestet: Tesla snålast

I de båda förbrukningstesterna hamnade Audi e-tron sist, med högst förbrukning. Den förbrukade i genomsnitt knappt 15 procent mer el i de båda förbrukningstesterna, men energieffektiviteten jämfört med en vanlig bensin- eller dieselbil är ändå mycket hög.

Vinnare totalt blev Tesla Model 3, men faktum är att den mer högbyggda Hyundai Kona inte var långt efter, och inte heller Tesla Model S är särskilt törstig för sin storlek. En suvkaross drar betydligt mer ström, visar testet.

Räckviddstestet: Stort batteri och låg förbrukning vinner

I räckviddstestet med snittfart på 115 km/h vinner Tesla Model S 100D tack vare det stora batteriet och den aerodynamiska formen som ger låg förbrukning. Den tar sig 48 mil på en laddning i det här testet. Därefter kommer Tesla Model X och Model 3 med strax över 40 mil. Audi e-tron tar sig 30 mil på en laddning, vilket är kortare än Hyundai Kona som är mycket billigare.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag nöjer mig med 30 mils räckvidd.
Ja
327
328
Nej