Polisen informerar om de nya elscootrarna – klassas som mopeder

Nya modellen klassas som moped – inte cykel – och då gäller speciella krav. Och du kan inte köra onykter.

De senaste åren har det dykt upp en hel del nya fordon på svenska vägar: eldrivna sparkcyklar, elcyklar och elscootrar. Kring just elscootrarna senaste kan det ha funnits en del oklarheter om vilka regler som gäller.

I alla fall tycker polisen i Uppsala det, och i ett Facebookinlägg förklaras nu vad som gäller för elscootrarna med en effekt på 1000 watt. De klassas som moped klass 1.

Att scootrarna klassas som moped klass 1 ställer vissa krav – både på förare och fordon. För att fordonet ska få köras i trafik krävs att den är registrerad och är trafikförsäkrad. För förarens del är det heller inte bara att tuta och köra – förarbevis alternativt körkort krävs precis som hjälm.

Att de klassas som moped klass 1 innebär också att de inte får köras på cykelbanor.

Bakgrunden till att polisen i Uppsala känner sig manade att förtydliga reglerna kring dessa fordon är att man under den senaste tiden stoppat två personer som körde elscootrar på ett olagligt sätt. Den ena körde alkoholpåverkad (som man ju ibland får göra på en vanlig cykel) och den andra körde både utan hjälm och på cykelväg.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag pendlar till jobbet med el-scooter.
Ja
90
349
Nej