Laddbox för elbil kan bli standard i alla nya hem i Storbritannien

Storbritannien kan bli det första landet i världen som inför lagstadgade laddplatser för elbilar i alla nybyggda bostäder.

Annons
Annons

Den brittiska regeringen har lagt fram ett lagförslag på att alla parkeringsplatser som anläggs vid nyproducerade bostäder måste kunna erbjuda laddmöjlighet för en elbil. Laddarna ska ha en minimumeffekt på 7kW och vara försedda med en kontakt som passar alla nuvarande elbilar på marknaden. 

Förslaget införs som ett led i att förbereda landets laddinfrastruktur inför den massiva efterfrågan av elfordon som väntas framöver då förbud mot försäljning av nya bensin och dieselbilar träder ikraft 2040. Förbudet kan dock enligt vissa bedömare komma införas betydligt tidigare och kanske redan till 2030 eller 2035.

Totalt förutspås 35 miljoner elbilar rulla i Storbritannien år 2050 och möjligheten att kunna ladda hemma är det bekvämaste och billigaste alternativet för konsumenterna, enligt den brittiska regeringen.

Även övriga byggnader som lokaler och kontor som nyproduceras eller genomgår mer omfattande renovering och har mer än tio parkeringsplatser ska tvingas installera en laddplats på var femte parkeringsplats.

Kostnaden för att anlägga en laddplats i samband med nyproduktion beräknas till omkring 10.000 kronor per plats. Detta ska jämföras med de drygt 20.000 kronor det i genomsnitt kostar att installera en laddplats vid en redan befintlig byggnad. 

Om förslaget går igenom innebär det att köpare av nybyggda bostäder inte behöver utnyttja regeringens bidrag till hemmaladdare som hittills har betalats ut för omkring 100.000 installationer.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen