3 elbilar testade med husvagn: Så mycket ökar förbrukningen

Tesla Model X är "otvivelaktig" vinnare i nytt test som även räknar ut räckvidden.

3 elbilar testade med husvagn: Så mycket ökar förbrukningen

Det finns inte alltför många elbilar med dragkrok, och även om den går att utrusta med krok är det inte säkert att elbilen får dra så tunga släp. Ofta kan släpvikten vara lägre än för motsvarande bensin- eller dieselbil.

Men bland de större elsuvarna går både Audi e-tron, Mercedes EQC och Tesla Model X att utrusta med dragkrok och nu har Norsk Elbilforening testat alla tre med husvagn på kroken. Totalt blev det knappt 140 mil på tre dagar.

Även om förbrukningen förstås blir mycket högre med släp på kroken jämnas det till viss del ut av att elbilen kan återvinna bromskraftenergin i nedförsbackarna.

Bekväma semestersuvar

Audin lockar med hög komfort och snabb laddning, även om förbrukningen är i högsta laget. Tesla beskrivs som den otvivelaktigt bästa dragbilen, enligt testskribenten, men den är också dyrast i testet.

Tesla klarar i vissa fall över 30 mil även med tung husvagn på släp. 25 mil är dock mer rimligt att förvänta sig. De andra två fixar 20 mil på en laddning med husvagn på släp.

BilmodellMed husvagnUtan husvagnÖkning
Tesla Model X Long Range 3,02 i u i u
Mercedes EQC 400 3,39 2,23 +52%
Audi e-tron 55 Quattro 3,60 2,37  +52%

Testet kördes till stor del med adaptiv farthållare på större vägar och med "manuell" körning på mindre vägar. Luftkonditioneringen var påslagen hela tiden. Mercedes och Tesla hade 20-tumshjul, Audi 21 tum. Husvagnen är en Hobby 460 DL On Tour, 6,6 meter lång och med en vikt på knappt 1,2 ton. Snittfarten blev 70 km/h.

Läs hela testet i sin helhet här.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag behöver dragkrok på min bil.
Ja
740
88
Nej