Bollingers nyhet: Två riktigt kantiga elbilar

Bollingers nyhet: Två riktigt kantiga elbilar

Det amerikanska start up-företaget Bollinger (inte champagnetillverkaren tråkigt nog) har visat upp två elbilsprototyper – en suv och en pick up. 

Modellerna heter B1 och B2 och har utvecklats för en global marknad, och båda varianterna är byggda på Bollingers egna "skateboard"-plattform. Chassi och kaross är gjort i aluminium. De raka och kantiga karossdelarna är, enligt Bollinger, både lätta att tillverka och att byta. 

Ett av Bollingers partytrick är att man kan lasta långa prylar genom hela bilen eftersom det inte finns någon torpedvägg eller motor att ta hänsyn till.

 

Både B1 och B2 är fyrhjulsdrivna, med en elmotor på varje axel. Effekten är i båda fallen 623 hästar och 905 Nm. Mycket kräm och accelerationen blir snabb. 0–100 km/h går på 4,5 sekunder. Toppfarten är inte lika imponerande, endast 160 km/h. 

Någon räckvidd är inte kommunicerad, men batteripaketet har en kapacitet på 120 kWh, så hyfsad lång räckvidd blir det nog.

Men Bollinger B1 och B2 är båda byggda för att köras offroad. Viktfördelningen är 50/50 mellan fram och bakaxel, mellan 25 till 50 centimeter i markfrigång och hög- och lågväxel samt låsbara differentialer på både fram- och bakaxel. 

B1 och B2 blir också otroligt kompetenta dragbilar och båda får hänga 3.400 kilo på kroken. Bollinger har fått in nära 30.000 intresseanmälningar på sina bilar. Produktionen är satt att dra igång 2021.

 
Bland det coolaste jag sett på länge.
Ja
84
28
Nej