Nytt brev avslöjar: Tesla tvingas begränsa Autopilot

Nya lagkrav gör att Teslaägarna får en mindre kompetent Autopilot.

Annons
Annons

Teslaägare som har en Model S eller Model X får i dagarna ett mejl om att Autopilotfunktionen kommer begränsas i Europa. Anledningen är att systemet annars inte klarar EU:s lagkrav.

Jämfört med i USA är Teslas Autopilot mer begränsad på grund av lagkraven. Redan idag har Model 3-ägarna i Europa en mindre avancerad version av Autopilot än amerikanska Model 3-ägare, och nu kommer en uppdatering som även omfattar europeiska Model S- och Model X-ägare.

”Vi är besvikna på lagkraven som myndigheterna valt att införa. De begränsar effektiviteten i de här finesserna och vi kommer fortsätta hävda det tills den fulla funktionaliteten kan återinföras”, skriver Tesla i ett mejl.

Exakt vilka förändringar som kommer göras beskrivs i mejlet.

• Funktionen som kan byta fil automatiskt kommer bara kunna användas på vägar med mittseparering och minst två filer i varje riktning. När föraren satt på blinkersen kommer bilen vänta minst 1,5 sekund innan den påbörjar filbytet och den kommer vänta upp till fem sekunder innan den avbryter filbytet om funktionen inte kan byta fil.

• Funktionen som kan styra bilen själv kommer bara fungera på vissa vägar med mindre skarpa kurvor. Systemet kommer inte fungera på vägar där ratten behöver vridas mer än en viss gräns. Här måste föraren alltså själv ta över körningen.

• Summon-funktionen, där föraren kan styra bilen i låg fart utan att själv sitta i den, kommer bara fungera när föraren befinner sig högst sex meter från bilen.

• Om föraren inte håller i ratten kommer en påminnelse om att göra det efter högst 15 sekunder.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen