Nästa Volvo XC90 blir helelektrisk

Nästa generation Volvo XC90 kommer att byggas i USA och finnas i en version som är helt elektrisk: XC90 Recharge. Batterierna kommer att sättas samman intill Volvos fabrik i USA.

Annons
Annons

Batterianläggningen i Ridgeville, South Carolina, börjar byggas till hösten enligt den lokala dagstidningen The Post and Courier. I början av 2022 ska tillverkningen av nya XC90 börja.

Anledningen till att batterierna sätts samman vid bilfabriken är för att spara pengar. Det blir dyrt att transportera de stora färdigmonterade batteripaketen.

”Batterierna är i stort sett lika stora som bilens hela bottenplatta. Det blir en hel del kraft”, säger Dallas Bolen, chef för Volvos produktlanseringar till The Post and Courier.

Volvo gör inte batterierna själva, utan har tecknat ett avtal med underleverantörerna CATL och LG Chem. Batterierna levereras som flera mindre moduler som sätts samman i Volvos fabrik.

Det finns inte så många officiella uppgifter om nästa generations XC90, men den kommer i helt eldrivet utförande, antagligen som XC90 Recharge, och vi kan förvänta oss mer avancerade förarstödssystem och att bilen är självkörande till viss grad. 

Enligt volvochefen Håkan Samuelsson kommer det inte någon dieselversion av XC. Volvo satsar istället på hybridlösningar för den som vill ha låg förbrukning.

I dag tillverkas Volvo S60 i fabriken i Ridgeville av 800 arbetare. När produktionen av XC90 är i full gång kommer fabriken ha omkring 4.000 arbetare.

Nästa Volvo XC90 blir helelektrisk
Volvofabriken i Ridgeville, South Carolina, USA.
 
Annons
Annons
Rulla till toppen