Skoda Enyaq: En el-suv som klarar 50 mil

Skoda släpper små munsbitar av information om sin kommande el-suv. Nu avslöjar de namnet.

Skoda Enyaq: En el-suv som klarar 50 mil
Konceptbilden Skoda Vision iV ligger till grund för Enya som kommer med två olika karossformer: coupé och klassisk suv.

För några veckor sedan öppnade Skoda upp för förhandsbokningar av sin kommande el-suv som bygger på konceptbilen Vision iV. Men de avslöjade inte namnet utan kallade bilen för A-SUVe. Först nu får vi veta att namnet blir Enyaq. 

Enyaq kommer från det irländska namnet Enya som betyder livskälla.

Namnet har en del likheter med andra suv-modeller som lanserats senare år – deras namn slutar alla på Q. Men till skillnad från suvarna med förbränningsmotorer, Kamiq, Karoq och Kodiaq, så har Skoda valt ett namn som börjar med ett E för sin helelektriska suv. Varför kan du säkert räkna ut.

Skoda Enyaq är femsitsig och utlovas vara rymlig. Karossen kommer i två versioner, coupé och traditionell suv. Den senare blir en elektrisk motsvarighet till Kodiaq. Skoda uppger en lastvolym på minst 550 liter, troligen syftar det på coupén som blir lite mindre.

Under skalet finns koncernens gemensamma elbilsplattform MEB. Därför har Enyaq och Volkswagen ID 3 samma axelavstånd (2.765 mm), men Enyaq är 404 mm längre.

Till skillnad mot VW ID 3 har Enyaq plats för dubbla motorer vilket ger möjlighet att välja mellan fram- eller fyrhjulsdrift. Effekten tycks bli 204 hk respektive 306 hk.

Bilen ska säljas med olika storlekar på batteriet. Det största är enligt vissa uppgifter på 77 kWh netto. Snabbladdning ska kunna ske med en effekt över 100 kW. Räckvidden ska vara över 50 mil enligt WLTP-körcykeln.

Skoda har öppnat upp för förhandsbokningar. Den som tecknar en order senast i mitten av maj ska få sin bil levererad under det fösta kvartalet 2021. Tidigare har Skoda sagt att priserna ska ligga på Kodiaq-nivå.

Norska Elbil24 uppger att den nya elsuven ska kunna dra släp upp till 1.600 kilo.

Det här blir verkligen en elbil för folket!
Ja
546
40
Nej

Skoda Enyaq kommer både som coupé och vanlig boxig suv.

Enyaq kommer från det irländska namnet Enya som betyder livskälla.

Läs även: