Nya polska projektet: En elbil för folket

Polens nya elbilsmärke Izera lovar att lansera sin första modell om tre år.

Nya polska projektet: En elbil för folket

Även om Polen är en av Europas största bilproducenter har de inget eget bilmärke att visa upp. Men det kan det bli ändring på nu, med det nya bilmärket Izera.

Märket har döpts efter en bergskedja i sydvästra Polen och är skapat av Electromobility Poland – ett samarbete mellan fyra polska energibolag och den polska staten. I början av augusti gjorde de entré med två prototypmodeller – en suv kallad Z100, och en halvkombimodell kallad T100.

Målet är att bilarna ska gå i produktion redan 2023. Specifikationerna som utlovas är konkurrenskraftiga, om än inte revolutionerande. Räckvidden ska bli uppåt 400 km, 0–100 km/h ska gå på under 8 sekunder och snabbladdning från 0–80 procent ska kunna avverkas på en halvtimme.

Modern teknik utlovas också. Bilarna ska få appstyrning, kollisionsvarning, trafikskyltingenkänning med mera. 

Även om Izera är polskt och ambitionen var att använda så mycket inhemska komponenter som möjligt verkar det som att man tar in en hel del hjälp från grannländerna. Designen är signerad italienska Torino design, tillsammans med den polska bildesignern Tadeusz Jelec som länge har jobbat på Jaguar.

Även plattformen kommer enligt uppgift att hämtas utifrån, möjligtvis från antingen Volkswagen, Toyota eller Hyundai som redan har färdigutvecklade arkitekturer för elbilar, skriver Electdrive.com.

De två modellerna är inte tänkta att vara några lyxprodukter, utan prisvärda elbilar anpassade efter den polska befolkningens förväntningar. Ägarkostnaden ska vara lägre än för en jämförbar förbränningsmotoriserad bil. Ambitionen är att Izera-bilarna även ska säljas i andra europeiska länder. Tiden får utvisa hur det går för dem.

 
 
 
 
 
Ser lovande ut!
Ja
113
23
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.